Гръцкият премиер. Снимка: Reuters, архив

Само 6 на сто от българите смятат, че страната ни трябва да помага финансово на Гърция, а цели 80% са против. Това показват данните от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл", финансирано от организацията.

Още по темата

Постигнатият през юли пробив в преговорите между Гърция и кредиторите й явно е оставил българите с впечатлението, че по-скоро гръцкото правителство печели от ситуацията - малко под 40 на сто от хората избират тази опция, 24% смятат, че печеливши са и Гърция, и онези, които я кредитират, а 13% смятат, че в крайна сметка печеливши са кредиторите. 

Хората с достъп до по-високо образование и стандарт на живот виждат по-усложнена картина, по-умерени са в мненията си и намират ползи и за кредиторите на Гърция. Но като цяло явно е останало усещането по-скоро за надмощие на гръцкия интерес. Това вероятно се дължи на факта, че беше постигната сделка, но и на проведения преди това референдум, който показа ярка обществена съпротива срещу кредиторите, коментират социолозите. 

60%, например, споделят мнението, че Гърция има проблеми, защото гърците не работят достатъчно. 21% не са съгласни, а останалите се колебаят. 

Същевременно, близо 70 на сто са съгласи и с твърдението, че онези, които са давали заеми на Гърция, имат главната вина срещу 14% несъгласни.   

Като че ли най-безусловно съгласие обаче предизвиква твърдението "Основният виновник за проблемите в Гърция са политиците там". 75% от българите са съгласни, а само 9 на сто не са. Останалите се колебаят.

Българите явно намират вина в различни степени и сред самите гърци, и сред политическия им елит, и сред кредиторите. Близо 50% от попитаните казват "да" и на трите твърдения. 

Според 70 на сто от българите обаче не бива част от дълговете на Гърция да бъдат опростени. 11% смятат, че това е допустимо, а останалите се колебаят.

Българите като цяло не са привърженици на опрощаване на дългове на Гърция и в по-голямата си част не показват солидаризиране със съседите си, твърдят от "Галъп".

57% от пълнолетните българи са съгласни и с твърдението, че "проблемите на Гърция показват, че в Европейския съюз има сериозна криза". На фона на тези данни, на твърдението "Добре би било България да премине към еврото" среща несъгласие сред повече от половината българи. Едва 7 на сто са съгласни, а останалите се колебаят.

Коментари Напиши коментар

54

$

преди 5 години

Така или иначе , гърците намериха идеалната формула за безплатен обяд. Защо ли ? Защото доказаха че са стратегически ценни.

53

Анонимен

преди 5 години

namerete para za bulgaia svine ,horata tinat v mizeria i glad prenudeni da napusnat strana da moje da se izhranyat

52

bay ganyo

преди 5 години

bilgaria nemije da si pomogne sama trignala da pomaga na drugi,tipacitakiva da sme po dobre ot gircite