Снимка: архив Булфото

150 шофьора, употребили алкохол, спипа полицията само за три дни. Почерпените водачи са хванати по време на полицейска операция от 7 до 9 август, насочена срещу алкохола на пътя. Употребата му е една от най-честните предпоставки за катастрофи, обясниха от МВР.

91 от спипаните на градус шофьори са имали от 0,5 до 1,2 промила алкохол в кръвта, показала проверката с дрегер. 59 са били с над 1,2 промила.

Още по темата

Най-много шофьори, седнали пили зад волана, са засечени в Бургаско. Следва Варненско, Плевенско и Пловдивско.

По време на акцията са хванати 132-ма водачи без книжки. Най-много те са били във Варна, следвани от София, Пловдив, Сливен и др.

От ГД "Национална полиция" припомниха, че според разпоредбите на Закона за движение по пътищата, при констатиране на шофиране в пияно състояние с концентрация на алкохол от 0,5 до 1,2 промила, предвидената санкция е от 500 до 1000 лева и лишаване от правото за управление за срок от 6 месеца до 1 година.

В случаите с над 1,2 промила концентрация на алкохол се образува досъдебно производство, а предвиденото наказание е лишаване от свобода до 1 година.

В случаите на установяване на неправоспособен водач, глобата варира от 100 до 300 лева. При повторно нарушение наказанието е затвор до 2 години. Акциите на полицията продължават.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase