Снимка: Facebook

Общ преглед

1200 лева на месец. Толкова ще трябва да платят пенсионерите, които искат да станат част от живеещите в новия луксозен старчески дом в бившата резиденция на Тодор Живков в Лесопарк Липник край Русе.

"Това е базовата тарифа, но при сключен договор има отстъпки", коментира пред "Труд" съсобственикът на фирма "Тива ком" Теодор Димитров. Миналата година дружеството купи "къщата за гости" на Тато за 394 000 лв., обявена на търг от частен съдебен изпълнител.

В откритите два центъра за настаняване от семеен тип на възрастни хора с и без придружител от събота ще влязат първите три обитателки. Пенсионерките са на над 80-годишна възраст. Те ще влязат в Управителния съвет на центъра. Единствената по рода си "общност за възрастни хора" в България ще се ръководи на принципа "Да живем заедно".

Кокетният имот с 2766 кв.м разгъната застроена площ е разположен в липова гора. "В реновираната част от "Резиденция Липник" са инвестирани над 350 000 лв.", уточни Теодор Димитров. Тя има 12 самостоятелни и двойни стаи, в които могат да се приемат до 25 души.

Другата част от резиденцията ще се ремонтира, когато се запълни капацитетът. При интерес от повече обитатели могат да се приемат още 20-50 души без ограничение във възрастта, включително и чужденци. Социалната услуга няма да се предлага на тежко болни, за които управата прецени, че не може да предоставя нужните грижи.

"Ще живеете в общност и ще можете да вземате дейно участие в нейното управление. Ще сте обградени от съмишленици и приятели, с които ще пиете липов чай в прохладна вечер", е написано в сайта на старческия дом.

Всеки член на това общество ще получава самостоятелно жилищно помещение, хранене, съобразено с индивидуалните предпочитания, 24-часово медицинско наблюдение и обслужване, съдействие при купуване на медикаменти, грижа за хигиената на обитаваното помещение, психолог, социален работник и кинезитерапевт.

Ще се наемат почасово и други специалисти. За обитателите са осигурени транспорт и кетъринг, но те могат да си готвят и сами. Членовете на общността ще си избират и персонала в дома, ще определят графика за деня, ще гласуват и планират екскурзии, спорт, посещения на изложби, театри. За тях са предвидени турнири по шах, табла, бридж, вечер на валса и т.н. Планират се вечери на художествената самодейност със стари градски песни, народни песни, танци и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар