Снимка: Bulgaria On Air

Случаят с починалия мъж пред "Пирогов" има не само законова, но и морална страна. Около тази теза се обединиха пред Bulgaria On Air бившият директор на болницата доц. Спас Спасков и Тома Томов, представител на КТ "Подкрепа" в надзорния съвет на НЗОК.

Преди два дни мъж почина на спирка пред болницата. При потърсена помощ от клиниката са обяснили, че техните правомощия са единствено на територията на болницата, а за инциденти извън нея трябва да се потърси Спешна помощ. От здравното министерство са започнали проверка по случая.

Още по темата

Доцент Спасков потвърди, че "по закон е така". "Болницата лекува тези пациенти, които са вътре, на територията на болницата. С всичко, което става извън болницата се занимава Спешна помощ", обясни той, но допълни, че в конкретния случай има и морален момент.

"Редно е да се помогне. Това се прави с вътрешни разпоредби. Когато бях директор бях издал заповед да се поемат всички инциденти, които са в района на болницата – на улицата", обясни Спасков.

Заповедта е гласяла санитарите с количка да поемат пострадалия и да го вкарат в клиниката, където лекарите вече имат право да го поемат и окажат медицинска помощ.

"По време на моето управление имаше подобни инциденти, никой не е застрахован от тях", каза още бившият директор. "Имали сме катастрофи на кръстовището, имали сме случаи ни инциденти в трамвая. Винаги сме реагирали", допълни доцентът.

Тома Томов се съгласи, че въпросът има морална страна. Той обясни, че е разговарял с лекари от "Пирогов" за конкретния случай. По техни думи мъжът е починал в шокова зала, тоест били са взети мерки. Друг е въпросът доколко е имало закъснение.

Проверката на здравното министерство трябва да установи истината около случая, припомни той. Томов обясни, че по разкази на лекарите мъжът е имал превръзка, явно е бил след операция. До вчера самоличността на починалия официално все още не беше установена, допълни Томов.

Вижте повече във видеото на Bulgaria On Air.

Гледайте още новини от "България" в bgonair.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase