Снимка: Impact Press Group

През последните няколко години броят на хората, даряващи кръв в България е крайно недостатъчен, за да се задоволят нуждите на лечебните заведения от кръв и кръвни продукти, съобщават от Българския алианс за кръводаряване. От там отчитат, че броят е двойно по-малък от средния брой на кръводарителите в страните от Европейския съюз.

Лятото се явява особено труден период за кръвните центрове, като сезонът е изпълнен с тежки катастрофи и инциденти, което води до спад в запасите на кръв и кръвни продукти. Отделно от това поради засиленото използване на отпуски и почивки, броят на кръводарителите също намалява значително.

Предвид тези факти, Българският Алианс за кръводаряване (БАК) стартира насърчителна кампания за популяризиране на безвъзмездното кръводаряване под надслов: "Да дариш кръв няма цена".

В рамките на инициативата ще се проведат множество кръводарителски акции и активности из цялата страна. Дневно се правят около 1000 кръвопреливания, като за да се осигури нужното количество кръв и кръвни продукти са необходими около 400 000 доброволни кръводарители годишно. Зад каузата застава и популярният актьор Калин Сърменов, който е редовен кръводарител.

"Създадохме тази кампания, за да припомним на хората, че кръвта няма цена и всяка капка от нея е безценна за човешкия живот", заяви Драгомир Славев, зам.-председател на БАК и продължи: "Отправям молба към всички, които имат възможност да дарят кръв –да го направят. Процедурата е бърза и безболезнена, а в замяна спасявате 3 човешки живота”, добави той.

Специалистът отчита, че всички хора на възраст от 18 до 65 години, които нямат медицински противопоказания за това, могат да дарят до 450 мл. кръв еднократно. Мъжете могат да даряват до 5 пъти в една календарна година, а жените – до 4, като интервалът между две дарявания не трябва да е по-малък от 2 месеца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase