Снимка: архив, Булфото

Над 80% от откраднатите коли се продават за резервни части, пише в. "Монитор", цитирайки вътрешния министър Румяна Бъчварова. По думите й става въпрос за най-вече за старите автомобили, за които има недостиг на части.

Бъчварова обясни още, че с модернизацията на технологиите кражбите на автомобили стават все по-лесни, а противодействието им – все по-трудно. Според нея съществен проблем е липсата на нормативен регламент за това как се разглобяват автомобили и съхраняват части. Липсата на идентификационни белези по отделните елементи също прави разкриването изключително трудно.

Разкриването на кражбите става още по-трудно, ако частите се продават онлайн.

"Ние законово и нормативно не сме готови за промяната в криминогенната обстановка", заключи министърът.

По думите й са установени контакти с международни организации специлиазирани в разпознаването на части от крадени автомобили и фалшифицираните им документи. Именно затова се провеждали и обучения на полицаите, пише всекидневникът.

Видно от статистиката, която МВР публикува, размерът на противозаконно отнетите МПС се увеличава през последните 3 години. Същевременно броят на разкриване на тези престъпления за същия период намалява от 301 за 2012, до 272 през 2014. Така през 2014 спрямо 2012 година откраднатите коли са се увеличили с 21%, а разкритите кражби са намалели с 10%.
 

Коментари Напиши коментар

17

Анонимен

преди 7 години

Добре де пише статистика за разкритите, ама защо няма за общия брой?

16

Анонимен

преди 7 години

Как така намалява разкриваемостта? Нали ББ държи под око МВР? Как така някой си позволява да краде... Ама каквото управлението, такова и изпълнението

15

до 17

преди 7 години

С този правопис.. То и мисленето е толкова развито..