Снимка: Булфото, ахрив

КТБ е била създадена на принципа на финансова пирамида с връх - нейният мажоритарен собственик Цветан Василев. Това е един от основните избоди в доклада на Временната анкетна комисия за проверка на КТБ, който вече е внесен в деловодството на парламента. От него става ясно, че Цветан Василев е използвал банката като свой личен банкомат и е финанирал главно сам себе си.

"Доказахме, че всичко се е случвало пред погледа на надзора на БНБ и на ДАНС. За мен вина носят и одиторските фирми, които не са малко, а са три", каза Снежана Дукова от ГЕРБ, член на комисията.

Според доклада индикации за фалита на КТБ е имало и това е можело да се види и от ДАНС, и от БНБ, но те "са ги проспали", продължи тя.

В документа е записано, че сложна схема от кухи кредити, фирми бушони и свързани лица е довела до фалита на банката и източването на 4 млрд. лева от нея.

Банката е източвана чрез свързани фирми. Парите са прехвърляни без всякакви обезпечения, днес се създава дружеството след това се препродава и така парите се връщат към мажоритарния собственик, обясни схемата Дукова.

Вторият начин на източване е чрез лихвите, които са получавали много отговорни лица, публични и държавни. Техните депозити са договаряни индивидуално с много висок лихвен процент. Дукова обаче заяви, че няма как да съобщи имена на политици и висши държавници, защото това не е работа на парламентарната комисия.

След гласуването в пленарната зала докладът ще бъде изпратен в прокуратурата, за да се установява кой, кога и срещу какво е помагал за фалита на КТБ. Ще се пишат и законови промени с тази цел. Бившият финансов министър и настоящ депутат от ДПС Петър Чобанов прехвърли цялата вина на банковия надзор на БНБ.

"Трудно е да се създаде банка като пирамида, ако надзорният съвет си върши работата", настоя той. Според него е трябвало да се следи внимателно нивото на лихвените проценти, както и отпускането на кредитите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase