Снимка: архив, БулФото

Цената на електроенергията за бизнеса да не се повишава. Общата позиция е била постигната на среща при премиера Бойко Борисов с участието на министри от кабинета, работодатели и синдикати.

Още по темата

Засега обаче от КЕВР не дават сигнали, че ще се откажат от намерението за поскъпване на тока за бизнеса. Утре депутатите ще обсъждат отлагане на скока с месец.

Обмисля се създаването на компенсаторен фонд, който да покрива дисбалансите в системата, съобщи след срещата вицепремиерът Томислав Дончев. Не е ясно към момента обаче откъде ще се пълни той.

Бизнес и синдикати се споразумяха с правителството и да се създаде Обществен съвет, който да наблюдава реформата в енергетиката

"Постигнахме консенсус и по отношение на това, че ако се установи на база проверките, които извършва агенция "Държавна финансова инспекция" на база решение на КЕВР, че имаме случаи на необосновано завишаване на инвестиция, това трябва да се отрази или в редуциране на цената, или директно отнемане на лиценз за особено драстични случаи", каза Дончев.

Бизнесът ще протестира в петък, като ще намали производствените мощности, но протестът ще е в подкрепа на реформата.

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев уточни, че протестът ще е срещу всичко случвало се 25 години в енергетиката.

"Ние създаваме работни места, даваме заплати, искаме да плащаме по-високи заплати, да създаваме още работни места", коментира той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase