Снимка: Reuters, архив

Съдбата на над 6 000 деца, които преминават всяка година през детските педагогически стаи, зависи от работата със семействата им и от отношението на възрастните, с които се срещат по пътя си. Затова и от комплексните родителски действия зависи щастието на едно дете - те са тези, през чийто поглед детето приема околния свят и, които "превеждат" света за него и му го представят, коментират за БТА експерти.

Идеалният начин за подготовка за майчинството и за отглеждане на децата ни е това да става с много любов, коментира психологът Даниела Даскалова.

Изследвания на бебета показват, че липсата на отзивчивост може да бъде запаметена още преди раждането и да бъде пренесена в зрелия живот на човек, каза тя.

По думите на Даскалова невъзможно е една майка винаги да е до детето си, да предотврати болести, лоши икономически условия, травми от заобикалящата среда и хора и други. Всяко едно от тези условия, както и много други, могат да попречат и на най-любящия родител да реагира задоволително на нуждите на детето.

"Затова всеки пази усещането за сигурност, дадено ни от родителите, което ни помага в живота", допълва експертът.

Според психолога още в утробата на майката детето се опитва да се хармонизира с жизнените ритми, които го заобикалят и най-вече с тези на майката, а на по-късен етап и с тези на другия родител и заобикалящите близки. Такъв един ритъм е сърдечната дейност на майката, която бебето безпогрешно разпознава и му действа успокояващо.

Най-важното е още в утробата на майката бебето да почувства топлотата на своите родители, за да изгради доверие към тях и усещане за сигурност, отбеляза Даскалова.

"Прието е, че майчинският инстинкт е безусловен и присъщ на всяка жена по подразбиране. Но всъщност въобще не е така - много жени в първите дни, даже месеци не могат да погледнат децата си, дължащо се на следродилната депресия, но те не го осъзнават и не търсят помощ от психолог", посочи Даскалова.

Според нея необходимо е време една жена да осъзнае факта на своето майчинство и как това променя живота й във всички аспекти и да го приеме.

Определящо за това дали една жена е готова да стане майка е желанието й да нагоди живота си за един нов вид
отговорност, казва Даниела Даскалова. Предполага се, че по-възрастната жена би имала повече опит в отглеждането на дете, но това е индивидуално за всеки, добавя специалистът.

Според експерта съществена роля в подготовката на децата за майчинството имат обществото, училището, медиите, родителите.

Д-р Десислав Атанасов, акушер-гинеколог в Ловешката болница, коментира, че най-благоприятната възраст за
забременяване е между 20 и 36 години.

Той отбеляза зачестилите случаи с непълнолетни родилки, най-вече от малцинствените групи, които не са подготвени за майчинство, бременността при тях крие рискове за здравето не само на бебето, но и за тяхното здраве.

По думите на завеждащия детското отделение в Ловешката болница д-р Добринка Стойчева в тези случаи голяма роля имат медиаторите, които би трябвало да приканват тези групи да ходят на детска консултация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase