Снимка: архив Булфото

30 студенти от Богословския факултет на Софийския университет изпратиха отворено писмо до министъра на образованието проф. Тодор Танев, в което се обявиха против текстове за йога, включени в тазгодишната матура по литература, която се проведе на 20-ти май.

Според студентите - над 50 хиляди зрелостници са били принудени да четат вид религиозна източна пропаганда.

Цели 13 въпроса в текста са посветени на йогата и то след като преди това на учениците са били раздадени два текста с много добро подробно разяснение на това религиозно учение, се казва в писмото.

"При наличието на хиляди теми от различните сфери и стилове на общуване МОН избра за пропагандира сред зрелостниците едно чуждо на зрелостниците едно чуждо на българската духовна традиция религиозно учение. Това всичко се случва на фона на категоричния отказ на министерството да въведе вероучението в учебната програма, каквото е желанието на Българската православна църква", пише още в писмото.

Експертът в "Отворено общество" Илко Йорданов коментира пред БНР, че не вижда основания Министерството на образованието да бъде критикувано, че осъществява религиозна пропаганда.

"Когато внимателно се вгледаме в текста ние виждаме, че в него са изложени различни ценности, които бих нарекъл универсални и важни за развитието на всеки млад човек. Бих казал ценности, които са ключови за всяко модерно общество. Дори намирам, че включването на подобни ценностно ориентирани текстове, които проблематизират древната идея на човечеството за хармонично развитие на тялото и духа е много добра", смята той.

Голяма част от тези ценности за харктерни и за други религии, включително и православието. Те се споделят от голяма част от българското общество, независимо от религиозните виждания, допълни Йорданов.

Според него изборът на такъв тип текст за матурата е търсене на информация, която е достатъчно отдалечена от познанията на различните групи младежи у нас. Целта е била текстът да е равноотдалечен от всички тях, защото сред тях има мюсюлмани, православни, протестанти и др. религии.

Експертът е на мнение, че дебатът за въвеждането на вероучение в българското училище тепърва трябва да се състои - да се изложат различни позиции за него, начинът, по който да бъде преподавано, как да бъде включено в програмите, в тестовете и задачите. Трябва да се чуят различните гледни точки.

Но трябва да се внимава, за да не се стигне до идеология и пропаганда, смята Йорданов.

Коментари Напиши коментар

52

Анонимен

преди 6 години

До До номер 8Християните се кланят на икони, които не са идоли. Кипарисовата пръчка, от която е направена иконата... православните християни вярваме във "Въплъщението", в *** на светеца, който е при иконата, а и вярата най-вече е апофатична.

51

До номер 8

преди 6 години

Не всички религии са създадени от хора. Юдаизмът, например. Той даже не може да се каже че е религия, а начин на живот. Строго определен. В християнството има твърде много неща взети от еврейското Учение - Тора. И умишлено са изкривени и изопачени... 2та заповед - не се кланяй на кумири, идоли и т.н. християнството какво прави - точно това - кланя се на кумири и идоли - рисунки и статуи! Е как така? Нали пише не се кланяй и не си прави кумири? Май има противоречие, а? И още много други примери.

50

Анонимен

преди 6 години

До Илмейнти кога видя за последно такъв зъл дух пропътувал огромно разстояние ?разстоянието е нещо много относително, много по-относително от самия бог (или ще кажеш, че по-относително нещо от него няма :))