Снимка: Нова тв

Майката, обвинена в жесток побой над дъщеричката си Сияна твърди, че е малтретирана в ареста. Това твърдят и новият й защитник – Мартин Пеев, и нейният приятел Ахмед Ахмедов.

Случаят потресе всички – малката Сияна бе на косъм от смъртта след жесток побой. Детето е с няколко счупени ребра, травми на далака и панкреаса.

Майката на Сияна - Любослава Любенова, е в следствения арест в Търговище, след като съдът й наложи мярка за неотклонение задържане под стража. Жената се е отказала от служебния защитник и на 18 май е упълномощила за свой адвокат Мартин Пеев. Според него тя е била малтретирана физически и психически по време на разпитите.

"Не ми предоставиха помещение да се видя с нея насаме, както е по закон и е редно. Бях въведен в помещението за свиждане и ми се наложи да говоря с нея през стъкло. На дясната й страна забелязах отпечатък от пръсти, предполагам дамски, понеже бяха тънки. Личеше разстоянието между пръстите, но понеже беше тъмно, не можах да реагирам на момента. Тя не можеше да говори. Питах я само: "Ти ли го направи? Длъжен съм да знам", а тя ми отговори: "Нищо не съм направила". В същото време на кокалчетата на пръстите й имаше пресни наранявания от съсиреци кръв", казва Мартин Пеев пред Нова телевизия.

Още по темата

Адвокатът разказва още, че поискал преглед от лекар, който му обяснил, че нараняванията са от охлузване в стената. Самата Любослава отговаряла неадекватно. Неин приятел пък твърди, че тя е била заплашвана от полицаите.

"Оперативните са й казали, тоест са я заплашили, че ще й почернят живота, че ще я хванат за краката и ще я хвърлят от прозореца", казва Ахмед Ахмедов, приятел на Любослава.

От полицията в града обясняват, че нито майката, нито служебният й защитник, са се жалвали от упражняване на натиск. Пеев пък твърди, че при задържането й, не е бил осигурен адвокат и тя е в ареста заради съмнително самопризнание.

Според обвинителния акт, Любослава е извършила побоя над детето си на 28 април, а животозастрашаващите травми са установени при операция на 2-ри май.

"Едно дете с тези травми може ли да оживее пет дни? В разпита й на обвиняем има едно изречение – аз се признавам за виновна и нищо друго. Тя даже казва: "Аз се признавам за виновна, но не мога да дам обяснения, защото в момента не се чувствам добре. Как може такъв човек да се признае за виновен?" В разпита е поискано от служебния защитник да бъде изготвена комплексна съдебно-психиатрична експертиза. Това е задължително условие, преди тя да бъде привлечена като обвиняема. – Направена ли е? – Не", обяснява адвокатът.

От районната прокуратура в Търговище обявиха, че не знаят за твърденията на адвокат Мартин Пеев. Въпреки това ще ги проверят. Наблюдаващият прокурор Валентин Василев съобщи още, че психиатричната експертиза на Любослава предстои да бъде направена до дни.

"Пита ли ви за детенцето като я виждате? – Да, всеки път, всеки път. Постоянно плаче, тъгува за нея", казва Ахмед Ахмедов.

Малката Сияна вече се чувства добре. Дни след изписването на детето от болницата, приемната му майка  сподели, че детето вече се храни само и търси компанията на другите деца, когато излизат навън.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase