Снимка, архив Булфото

Генералният директор на БНР Радослав Янкулов твърди, че неговото възнаграждение също е намалено, „но не съм с плакат навън”. От няколко дни журналистите в медията протестират заради намалените почти наполовина хонорарите и допълнителните им възнаграждения. Те искат независим одит на обществените поръчки на радиото.

В интервю пред "24 часа" Янкулов заявява, че очаква недоволните да поемат протегнатата му ръка, а на въпрос за оставката е категоричен, че няма да си я подава, "защото няма повод за това".

Още по темата

„От първата минута, в която работя в радиото, съм защитавал интересите му и хората в него”, твърди той и допълва „докато мине срокът на моя договор със СЕМ, не би трябвало да се търси под вола теле”.

Според Янкулов радиото е в много добро финансово състояние, развива се по начина, описан в концепцията - "с малки стъпки към големи промени”.

Относно назначенията и незаетите бройки в радиото Янкулов обяснява, че за изминалата година са назначени 73 души, но са освободени поради пенсиониране и напускане 110.
За заплахата за напускане на журналисти от “Хоризонт” заради орязването на хонорарите им казва, че всеки от тях се е разписал под трудов договор, в който има конкретна заплата и осигуровките към нея. „В него няма обещание, че към тази заплата ще има еди-каква си сума хонорари, ДМС”.

Янкулов признава обаче, че има много резерви в разпределението на допълнителните възнаграждения в програмите.
„Има например един европейски проект, който се нарича “Евранет+” и носи много добри приходи за този, който го изпълнява. Приходите са на базата на ефирна минута и сумите са европейски, а не нещастни български левчета. Този проект е приоритетен за една сравнително ограничена група хора. Защо?”, риторично пита шефът на БНР.

Той предлага този проект да се разпределя между повече хора. "Това е въпрос на вътрешно решение на директорите и продуцентите на програмите. От “Евранет+” са изключени, не знам защо, новинарите от “Хоризонт”, които са с мизерни хонорари", признава шефът на БНР. Парите се разпределят от ръководството на “Хоризонт”.

За своето възнаграждение обяснява, че се не се формира от бюджета, а е от СЕМ.
„То пострада с отнемането на ДМС, което е значително, защото заплатата ми е добра. Така че загубата ми е сериозна”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase