Снимка: Reuters, архив

Плодовите сокове в целия ЕС вече трябва да са без добавена захар, пише в. "Труд”. Това ще важи и за българския пазар.

Така сладостта на сока ще идва само и единствено от плодовете, а не от подсладителите.

Забраната на захарта в соковете е приета от Брпюксел още през 2013 г. Продуктите със захар, произведени преди тази дата, ще да се продават само до 28 април тази година. От сряда те не могат изобщо да присъстват в търговската мрежа, пише всекидневникът.

Соковете могат да бъдат обогатявани единствено с витамини и минерали, както и с "добавки в храни”. От Асоциацията на производителите на безалкохолните напитки успокояват: нито една от тези добавки в храни не е заместител на захарта и няма да подслажда напитката.

Директивата на Брюксел обаче забранява захарта само в продукти, означени като сок. Захар или други подсладители може да има в продукти, означени като "плодова напитка” или "плодов елексир”.

Проверка на "Труд” показва, че на българския пазар преобладават "плодовите напитки”. Соковете обикновено са от портокал, ананас или ябълка, а цените им са двойни на "напитките”.

Междувременно едно от последните изследвания в ЕС за консумацията на сокове показва, че българинът пие най-малко плодов сок в целия ЕС. На човек от населението у нас се падат едва 9,4 литра годишно, в Германия - 34 литра, посочиха от асоциацията.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase