Снимка: БТА

Благодатният огън пристигна в България, донесен от църковно-държавна делегация, водена от Ловчанския митрополит Гавриил.

Правителственият "Фалкон", с който делегацията се завърна от Йерусалим, кацна на летище "София".

Представители на Българската православна църква и на държавата присъстваха на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето "се спуска" Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

Още по темата

На правителствения ВИП чакаха свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището имаше и представители на Атонския манастир, които първи взеха частица от огъня.

От летището Благодатният огън бе пренесен и в параклиса на  Синодалната палата в София, а по-късно ще бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Ловчанският митрополит Гавриил пожела радостта на Христовото Възкресение да ни съпътства, особено през тези дни, и да изпитаме този празник по най-добрия и най-радостен начин. Пред журналисти той отбеляза, че хората имат нужда от истинска радост, инак по думите му животът ще бъде много труден.

Радостта лекува, тя е способна да излекува душата, да излекува човек от униние, от малодушие. Тя е едно голямо лекарство, балсам за човешката душа, от което хората имат нужда, и ето, днес това множество в храма ликуваше с неземна радост, каза Гавриил, описвайки слизането на Благодатния огън в църквата "Възкресение Христово".
 

/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

59

Данаил

преди 8 години

До АнонименВъпросът ти змучи примерно така "Българите не са ли езичници?" Полската църква е приела Свето кръщение първо от Св.Методий -брат на Св.Константин Философ а по-късно е ръкоположен и първия православен епископ от Българската Патриаршия по времето на полския княз Мешко I ( при цар Самуил).Днес Полската православна Църква има над 1 млн. членове. Преди ВСВ са били 4 млн. Останалите са католици.

58

odessa

преди 8 години

na vsicki pravoslavni hristiani. hristos vozkrese.

57

Анонимен

преди 8 години

Когато комунистите идват на власт в Русия започват да събарят църкви и храмове...Обаче скоро се усещат и започват с двойно по голяма страст да строят църкви-разбра ли са силата на Вярата да държи в подчинение масите овце...Така че Христос Воскресе! Като се влезе един път в матрицата измъкване няма...