Снимка: Reuters, архив

Благодатният огън от Йерусалим ще бъде донесен у нас на Велика събота с два специални, огнеупорни фенера, обяви пред БТА Емил Велинов - директор на Дирекцията по вероизповеданията при Министерския съвет.

Огънят ще бъде донесен от Българската църковно-държавна делегация, която тази година ще бъде водена от Ловчанския митрополит Гавриил. Делегацията ще пътува с правителствения фалкон. Полетът ще е на 11 април, в 4:30 часа сутринта от Летище "София".

Делегацията ще присъства на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Исус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен.

На Велика събота, вече над 2000 години, хиляди вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото. Благодатен или още Свещен е огънят, който се запалва свръхестествено всяка година на Възкресение Христово в храма "Възкресение Христово", построен точно върху Божия гроб в Йерусалим.

Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути след запалването има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря.

Очаква се делегацията да се завърне в България с Благодатния огън същия ден между 19.30 и 20.00 часа, на правителствения ВИП на летището в София.

Там, по традиция, вече ще чакат свещеници и духовници от всички епархии в страната, за да вземат частица от огъня и да го занесат на вечерното богослужение за Великден. На летището ще има и представители на Атонския манастир, които първи ще вземат частица от огъня, за да могат по-бързо да отпътуват с него, каза Велинов.

Той съобщи, че от летището Благодатният огън ще бъде пренесен и в параклиса на Синодалната палата в София. Към 23.30 - 23.40 часа на Велика събота, фенерът с огъня ще бъде изнесен от параклиса в Синодалната палата, за да бъде предаден на патриарх Неофит за вечерното богослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Коментари Напиши коментар

6

до 2

преди 8 години

има хиляди клипчета в ютуб. като се чудиш ходи виж. има и документални филми по темата за този Огън.

5

Калъфки

преди 8 години

w.w.w. i apati tou agiou fotos 1965

4

Калъфки

преди 8 години

https://youtube/watch?v=QSJkFLG6hd0