Ивайло Московски. Снимка: БТА, архив

Тежкотоварният автомобил, който се преобърна край Върбица, никога не е минавал през технически прегледи, съобщи транспортният министър Ивайло Московски пред журналисти в Шабла.

Още по темата
Автомобилът има единствено първоначална регистрация в КАТ и след това не е съществувал в регистрите на държавата, не е бил обявяван, че се използва, още повече за превоз на хора, обясни министърът.

Автомобилът ГАЗ-66 се преобърна на 4 април вечерта в гориста местност край Върбица. В колата пътували 37 души, наети да берат див чесън в гората. При инцидента една жена загина на място, а 25 души бяха ранени. От тях 7 души бяха оставени за лечение в МБАЛ-Шумен с различни травми.

Московски изрази съмнение, че за превозното средство са плащани данъци и такси. Министърът добави, че ако камионът е бил в полезрението на автомобилната инспекция, е щял да бъде спрян от движение, предаде БТА.

Но физически не е възможно органите на автомобилната администрация да бъдат на всеки един път, за да установяват такива нарушения, допълни той.

Министърът коментира, че в подобен инцидент има и лична отговорност на пътниците и изрази учудване как е възможно хората, които не са били обезопасени по никакъв начин и са смятали, че това е неправилно, да се качат в камиона.

За голямо съжаление изминалата седмица беше съпътствана с много трагични инциденти, включително и в железниците, заяви министърът. По думите му произшествията са предизвикани от недобросъвестни граждани, пресекли на две места прелези, които са сигнално осигурени или са с бариери. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase