Снимка: Novatv

Даниела Борисова е инженер по образование. Но работи като чистач в "Напоителни системи" в Дупница. Самотна майка е и отглежда 9-годишното си дете сама. А то е с увреждане – има диабет. Грижи се и за майка си, която е болна.

От няколко дни обаче жената е безработна. Чисти в "Напоителни системи" от една година, но иначе е завършила ядрена енергетика и топлоенергетика, магистърска степен в Техническия университет. Средното й образование е по екология от образцовия Техникум по химическа промишленост и биотехнологии в София. Преди да се наложи да напусне столицата, работи в "Техем" - програмира уредите за дялово разпределение на топлината.

"В петък управителят на "Напоителни системи" ме извика и ми съобщи, че с цел оптимизация на разходите искат да ме съкратят на 4 часа. Като се удържат осигуровките, това означава около 120 лева", започва разказа си Даниела пред "24 часа".

"Оставиха ми време да размисля, дали да се съкратя на 4 часа или дефакто сама да напусна. Смятам, че това са просто политически игри, защото преди няколко години, тук в село Джерман, където живеем, общината и кмета и зам.-кметовете решиха, че трябва да има депо за отпадъци на 6 общини. Обявих се и застанах зад хората от Джерман, обявих моята гражданска позиция за това и получих ръкопляскания с намаляване на щата и така", добави младата майка.

Жителите на селото са против терена, а не против депото. Местните вестници ги обвиняват, че са провалили проекта на ГЕРБ и че общината плаща данъци заради тях. Според хората обаче има и други алтернативи на депото, но управляващите не искат да чуят за тях.

"Всичко е пари...", казва Дани и допълва, че не е успяла да спести на сина си Александър цялата история, той просто бил в центъра на събитията. Но детето я подкрепяло. Когато се прибира с новината в петък той я успокоява, казва й "Мамо, спокойно...".

Даниела сама признава, че има пристрастия и по принцип одобрява лявата политика. За да се бори срещу несправедливостта и принудителното уволнение, Даниела решава първо да отиде в местната организация на ГЕРБ в Дупница, за да се оплаче. От там й обещали, че ще й дадат отговор до ден. Той обаче така и не пристигнал. Намира начин да се свърже с Мая Манолова. Жената казва, че тя се отзовала веднага.

От там нататък събитията се развиват лавинообразно. Мая Манолова представя случая в парламента като живо доказателство за лошо управление и политическа чистка на всички нива. Следва словесна битка между лявото острие и премиера Бойко Борисов, за това кой остави жена с две висши образования да работи като чистачка и след това да я уволни.

От парламентарната трибуна премиерът обещава да проучи лично случая.

"Разчитам на премиера и на думата му, защото е избран от народа и трябва да се грижи за народа. Вярвам, че управляващите в нашия град и съвета на директорите на предприятието няма да смеят да му противоречат", завършва тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase