Снимка: Reuters, архив

Ръководството на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) поиска дисциплинарни наказания за четирима служители в два центъра за настаняване от семеен тип (ЦНСТ) в с. Нареченски бани, община Асеновград, съобщиха от ДАЗД.

Санкциите са заради установено насилие над децата - персоналът е използвал като наказания бой с метална пръчка, щипане, лишаване от храна, както и психически тормоз - изолация или заключване навън, заплахи.

Проверката е направена по сигнал на Агенцията за международни осиновявания.

Случаите не са отразени документално от ръководството на ЦНСТ, нито то е съобщило за тях на компетентните органи.

Налице е неглижиране на децата и оставяне без надзор, видеонаблюдението се осъществява формално и е неефективно, няма определен служител, който да следи камерите. Поради тази причина персоналът дори не е разбрал за инцидент, при който едно от по-големите деца е провесило друго през парапета на стълбището,  а на помощ са му се притекли няколко момчета, се посочва в съобщението.

Работното време на ръководителя не съответства на присъствието на децата в центровете и той не е пряко ангажиран в работата с тях. Децата няма с кого да споделят преживяното през деня в детската градина или училище. Свободното време, посещението им на училище и на детска градина се планира и се извършва в група, а не индивидуално, каквито са условията за създаване на среда, близка до семейната.

Според ДАЗД не са на необходимото ниво взаимоотношенията с Отдела за закрила на детето и Центъра за обществена подкрепа - Асеновград, с училището и детската градина в с. Павелско. Това е създало предпоставки деца от услугата да бягат от училище и да извършат кражба. Образователната институция не е уведомила  ръководството на ЦНСТ за отсъствието на децата от учебни занимания, допълват от ДАЗД.

Председателят на ДАЗД даде задължителни предписания на директора на комплекса за социални услуги, който управлява двете ЦНСТ, да бъде направено практическо обучение с децата как да реагират при упражнено над тях насилие, както и да се увеличат броят на пряко ангажираните с децата служители.

От агенцията препоръчват да бъде осигурено качествено денонощно видеонаблюдение в двете услуги на комплекса, като се регламентира във вътрешните правила на ЦНСТ и се определи отговорен служител за проследяване, регистриране и докладване на резултатите от видеонаблюдението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase