Христо Иванов. Снимка: БТА

Абсурдно е да се запише, че ще има 30 осъдени за корупция по високите етажи на властта, заяви правосъдният министър Христо Иванов пред журналисти в МС.

Иванов каза още, че няма обяснение откъде цифрата се появява в медиите.

Още по темата
Според информацията на в. "24 часа", правителството ще постави като цел пред ново спецзвено за борба с корупцията по висшите етажи 30 високопоставени политици и чиновници, замесени в корупция, да влязат в затвора. Идеята за звеното е на главния прокурор Сотир Цацаров.

Иванов каза, че звеното ще е на база опита на прокуратурата в създаването на такива звена. "Звено за наказателно преследване по високите етажи на властта следва да се направи като координирано по Закона за съдебната власт между главна прокуратура, МВР и ДАНС, така че топката е в тяхното поле, те да изградят и да предложат необходимата рамка, която няма да изисква промени в законодателството, и да организират работата“, обясни министърът.

По думите му фокусът ще бъде върху сериозното преустройство на институционалната и законова рамка за предотвратяване на конфликта на интереси по административен път и превенцията на корупцията с административни мерки.

"Инструментите са два – основно превенция на конфликт на интереси и внимателно изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта“, каза още Иванов и допълни, че препоръката на ЕК е за един орган.

Иванов напомни, че в момента тези правомощия са разпределени между комисията за предотвратяване на конфликт на интереси, Сметната палата, НАП и др. Министърът обаче каза, че е много рано да се каже дали от тях ще дойдат хора, които да се включат в новото звено.

Целта ни е да има ефективно решение, но наистина сега няма, призна той.

По отношение на финансирането Иванов отбеляза, че стремежът ще е за вместване в сега съществуващия ресурс на органите, между които са разпръснати тези правомощия. За да искаме пари от бюджета, трябва актуализация на бюджета, което няма как да стане, коментира Иванов.

Той уточни, че съдбата на БОРКОР не е обсъждана отделно, но посочи, че очевидно част от функциите, които има това звено, трябва да се използват по по-добър начин и това ще се случи.

Днес кабинетът одобри доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината от премиера Бойко Борисов, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията. Като слабости в доклада са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол по отношение на антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията и др.

За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Тя трябва да бъде внесена в МС до 30 март.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase