Снимка: БТА

Общ преглед
С военни почести гвардейци внесоха ковчега с тленните останки на президента Желю Желев в Патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Стотици се стекоха в Храм-паметника, за да отдадат последна почит на първия демократично избран държавен глава, съобщи БТА.
Още по темата
30 яну 2015 09:27
До последния си ден Желю Желев водеше активно своя кръстоносен поход за истината, каза президентът Росен Плевнелиев.

Всички ние като граждани, като общество, имаме какво да научим и да почерпим от примера на д-р Желю Желев, от неговата решителност и далновидност на истински държавник и обединител на нацията, посочи Плевнелиев.

Нека никога не забравяме неговото верую, че мнозинството от българския народ знае цената на демокрацията и винаги ще я защити, заяви държавният глава.

Нека докажем, че сме научили урока, на който той ни учеше - язвите на демокрацията могат да се лекуват само с повече демокрация, посочи още Плевнелиев.

Премиерът Бойко Борисов коментира, че д-р Желев е не само първият демократично избран президент, но е и президентът, така както трябва да изглежда един издигнат от народа човек на този пост.

Петър Стоянов заяви, че д-р Желев е бил българският интелектуалец, вдъхнал кураж на некомунистическата част на обществото с книгата си "Фашизмът" - символична книга по думите на Стоянов. Д-р Желев остана завинаги в историята на България, отбеляза той.

Георги Първанов коментира, че сега липсва преди всичко чувството на държавност, чувството за перспектива на българската нация, което е имал като визия д-р Желев Желев. Сега се работи ден за ден, докато онези, които стартираха прехода и направиха конституцията, виждаха България в следващите десетилетия, отбеляза той.
 
Пред журналисти Симеон Сакскобургготски си спомни за д-р Желев и отбеляза диалогичността и търпението му. Беше толкова благ, толкова интелигентен човек, над дребнавостите, каза Сакскобургготски.

Лидерът на ДПС Лютви Местан коментира, че Желю Желев е успял да се издигне до висотата да бъде президент на всички български граждани - един истински обединител на нацията. Затова, ако има български политик, за когото може да се каже, че символизира демокрацията, това е д-р Желев - един огромен ум и учител по политика, учител по решителност и толерантност едновременно, посочи Местан.

Сред присъстващите са и председателят на народното събрание Цецка Цачева, вицепрезидентът Маргарита Попова, кметът на София Йорданка Фандъкова, еврокомисар Кристалина Георгиева, министри от правителството, президентите на Албания - Буяр Нишани, на Косово - Атифете Яхяга и на Македония - Георге Иванов, както и председателстващият Предстедателството на Босна и Херцеговина - Младен Иванич, български евродепутати, дипломати, политици.

Коментари Напиши коментар

140

komita

преди 7 години

Zheljo bese golem covek i mnogu umen,kamo sreca da ima povece Bugari kako nego-bog da go prosti

139

Анонимен

преди 7 години

Отговорностто е лична! Всичкото другото е от лукавия! Дааа! *** казват, като техните съдии...: "Да влезе убитият"... Проклети да сте, до десето поколения! Нямали сме почит към труда на крадеца, убиеца, към човека, нашият, на *** осъществил геноцид, върху българският народ, а? Аде бе! Трудът на властта е да се обогати, само и единствено в своя полза и във вреда на суверена!

138

изследовател

преди 7 години

До Анонимен 156О-о-о-о! Народът виновен значи! Е, това вече сме го чували. Обаче, като си неук, що щеш преход да водиш? Съгласно "теорията" вав "Фашизмът" в Италия е нямало фашизъм, тъй каторежимът на Мусолини не изпълнява някои "необходими" условия. Чуди се човек, отде ли идва думата ФАШИО? Та приказката тук изглежда така: Данко си извади сърцето да свети и поведе народа в ...пропастта. То данко е невинен! Простия народ ще да е виновен?!