Любо Ганев. Снимка: архив, Булфото

Прочутият волейболист Любо Ганев и олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова са били агенти на Държавна сигурност. Това стана ясно от решението на комисията по досиетата, която е извършила проверка на председателите и членовете на управителните и контролните органи на Българския олимпийски комитет.

Любо Ганев, който в момента е вицепрезидент на Българската федерация по волейбол, е имал псевдоним Тони от месец март 1987 година. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС.

Любо Ганев е член на Изпълнителното бюро на БОК от 09.05.2013 г.

Олимпийската шампионка по гребане Светла Оцетова също е била агент на Държавна сигурност. Тя е имала псевдоним Марияна. Работила е към Трето управление на ДС от 1978 г.

Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 г. до януари 1998 г. и ноември  2000 г. до ноември 2005 г. Член е на Управителния съвет от  януари 1998 г. до ноември 2000 г. Заместник- председател и член на Изпълнителното бюро е от  ноември 2005 г. до септември 2009 г.

 „Проверени са 76 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице (Асен Димитров Нейков) органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава“, посочва комисията по досиетата.

Останалите ръководители на БОК, обявени като агенти на Държавна сигурност, са: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase