Снимка: НИМ

Шефът на Националния исторически музей Божидар Димитров ще публикува като книга досието си от Държавна сигурност. Това съобщиха в съобщение от НИМ. Книгата ще носи заглавието „За кожата на едно ченге – Тервел Кардам“.

Още по темата
Принадлежността на историка към бившите тайни служби на комунистическата държава беше потвърдена от Комисията по досиетата през 2010 година. От разсекретеното стана ясно, че Божидар Димитров е работил като секретен сътрудник за Първо и Второ главно управление под псевдонимите „Кардам“, „Тервел“ и „Телериг“.

През 2010 година Димитров беше министър без портфейл, отговарящ за българите в чужбина, в първото правителство на Бойко Борисов. Заради изнесената информация от Комисията по досиетата той напусна кабинета. Не пожела и да се върне в парламента като депутат, отказвайки повече да се занимава с политика.

Днес Божидар Димитров обяви, че в бъдещата книга няма да бъде махнато нито едно листче от досието му. „От документа по проучването ми до финала на дейността ми като сътрудник на ДС“, допълни историкът.

Книгата ще съдържа 320 страници - документи и обяснения към тях, и ще се появи на книжния пазар в края на януари или в началото на февруари т. г.

Според директора на НИМ това ще бъде първото изцяло публикувано досие на секретен сътрудник на тайните служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase