Снимка: архив Булфото

Бедствени наводнения сполетяха не едно и две селища в България през изминалата година, взеха човешки жертви, оставиха скърбящи и сиротни близките на загиналите, мнозина загубиха имуществото си и най-необходимото за преживяването си. Това се казва в Рождественското приветствие на патриарх Неофит до българския народ, съобщи БТА.

Още по темата
Негово светейшество отбелязва, че тези нещастия са били изпитание за всички нас, изпитание за нашата човечност и способност да съчувстваме и състрадаваме, готовност да отделяме от своето, за да облекчим мъката на другия, готовност да отделим от своето време, сили и средства, за да помогнем, да утешим онези, които са в отчаяние и безнадеждност.

Тези бедствия бяха и подсещане за всички нас колко несигурно и преходно е всичко в този свят и, че когато загубим в един миг всичко, което сме считали за източник на сигурност и щастие, онова, което ни остава са вярата, надеждата и любовта, посочва в приветствието си патриарх Неофит.

Той припомня, че през изминалата година БПЦ неведнъж се обръщаше към българския народ, призовавайки за неговото  милосърдие, за да окаже помощ и подкрепа на пострадалите наши сънародници. И аз с благодарност виждах как вашите сърца състрадателно и с готовност откликваха на чуждата мъка и притеснение. Нека Господ да възнагради вашата отзивчивост с изобилните си благодатни дарове и милости, пожелава Негово светейшество на всички българи в посланието си.

Отново е Рождество Христово и всички ние, заобиколени от най-близките си хора, с трепет посрещаме радостната вест за  Въплъщението на Божия Син, вест, която вече повече от 2000 г. ни изпълва с вяра и надежда, се казва в приветствието на българския патриарх.

В Рождественското си послание патриарх Неофит призовава също да не затваряме очите си и да не отвръщаме сърцата си от  онези, които са в скърби и притеснения, които боледуват, живеят в нищета или са самотни. Да им даряваме, без да се щадим, своите усмивки, своето внимание, загриженост и съпричастност.

С отческа любов ви пожелавам, скъпи братя и сестри, радостно посрещане на празника Рождество Христово, пожелава още на българите

Негово светейшество. И допълва - нека Христос, чието Рождество по плът ние днес възпоменаваме, да бъде наша обща радост и  неизчерпаем извор на надежда и упование в този несигурен и  изменчив свят.
 

Коментари Напиши коментар