Снимка: Архив Булфото

Машинистът на изгорелия край Мурсалево влак Димитър Христов разказа за жп инцидента и каза, че не се чувства герой заради постъпката си. По думите му той е постъпил както трябва и си е свършил работата.

Още по темата
В четвъртък стана инцидент, при който бързият влак от Благоевград за София се удари в товарен автомобил, паднал върху релсовия път заради свличане на скална маса. В резултат на удара се запали първата секция на електрическата мотриса „Дезиро”. Пътниците са били незабавно изведени от служителите на БДЖ и няма пострадали сред тях. Ранени са двамата шофьори на тира.

Машинистът на влака се е справил със ситуацията професионално, видял навреме падналия автомобил и е дръпнал спирачката. След това е успял да организира и евакуирането на 95-те пътници от вагоните на горящия влак.

„В такъв момент няма време да мислиш, адреналинът ти се покачва, просто правиш нещата както трябва, няма как”, каза Димитър Христов пред bTV.

Според машиниста всеки един от неговите колеги би направил същото в такава ситуация.

От БДЖ съобщиха, че ще наградят машиниста Димитър Христов и служителите от превозната бригада на изгорелия влак № 5624 с парични награди и грамоти за проявения изключителен професионализъм и навременни действия, благодарение на които са предотвратени човешки жертви.

За отговорното изпълнение на служебните задължения, както и за оказаното съдействие при организиране на извеждането и евакуацията на пътниците при инцидента с бързия влак Благоевград – София, ще бъдат наградени Димитър Христов, локомотивен машинист, Кирил Стефанов, началник влак и Васил Джартов, кондуктор, посочват от БДЖ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase