Снимка: Булфото

Общ преглед
Над 1000 деца годишно стават жертви на катастрофи, отчете Алекси Кесяков, секретар на Държавно-обществената комисия по безопасност на движението.

В риск са и младите хора от 18 до 24 години, които се нараняват и загиват като водачи или пътници.

В другата голяма група, която често става жертва на катастрофи, са хората от 24 до 64 години, които са водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди.

Възрастните хора над 64-годишна възраст основно загиват като пешеходци. 

Половината от всички загинали пешеходци са възрастни хора, добави Кесяков, цитиран от "Фокус".

Според него основната причина за катастрофите е превишената скорост.

„Причините за катастрофите са много. Човек, когато е зад волана често изпуска вниманието си, не следи пътищата, разсейва се, уморява се. Голяма част от катастрофите са свързани с това, че не познаваме опасностите по пътищата. По принцип е прието да се каже, че 50% от катастрофите са заради превишена скорост, защото бързо се загубва управление”, обясни Кесяков.

По думите му при по-голямата скорост реакцията на човека става значително по-бавна.

„Когато скоростта е висока, погледът започва да се свива напред. Ако при 40 км/ч погледът е широк – около 100 градуса, при 140 км/ч тези градуси са около 30. Възможностите на човек при високи скорости са много ограничени. Ударът е функция на скоростта на квадрат. В тази връзка намалява времето на реакцията на човека. Предпазните колани само намаляват последствията и повредите по човешкото тяло”, каза още Алекси Кесяков.

За девета поредна година днес беше отбелязан Световният ден за възпоменание на жертвите при пътнотранспортни произшествия с шествия, полагане на цветя и временно блокиране на движението в някои градове на страната.

С резолюция на Асамблеята на ООН от 2005 г. денят е обявен да се отбелязва всяка трета неделя на ноември. През тази година датата е 16 ноември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар