Снимка: СИХРЕ

Да се превърне България в предпочитана дестинация за туризъм, като се повиши качеството на услугите. Да се гарантира опазването на природата и културното наследство и да се спре негативното въздействие върху околната среда с необосновани инвестиционни дейности. Около тази позиция се обединиха в средата на юли представители на туристическия бранш и на природозащитни организации с подписания от тях меморандум, иницииран от Българската туристическа камара (БТК).

Според браншовите организации проблемите в сектора се задълбочават и затова трябва да се върви към развитие на устойчив туризъм. Подписалите меморандума настояват планирането на планинските ски курорти да става при съобразяване на туристическите зони със статута на защита и управление на националните и природни паркове и защитените зони от НАТУРА 2000 и акцентиране върху възможностите за развитие на целогодишен туризъм.

Резултатите до момента

На 7 ноември, по време на изложбата за хотелско и ресторанстко оборудване СИХРЕ, зам.-председателят на БТК Борис Гълъбов и д-р Десислава Алексова, както и представители на организациите, подписали меморандума - „За да остане природа в България“ и „Гражданска инициатива за опазване на културно-историческото наследство“, ще обсъдят какво е планирано и какво всъщност е реализирано до момента по документа. Събитието ще протече под формата на дискусия.

Меморандумът е подписан от Българската туристическа камара, Българската асоциация за алтернативен туризъм, Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти, Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за селски и екотуризъм, Българската регионална туристическа камара, Коалицията „За да остане природа в България“, Гражданската инициатива за опазване на културно-историческото наследство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase