Денят на военния парашутист бе честван в 68-ма бригада "Специални сили" в Пловдив. Снимка: БТА

Близо 400 нови парашута очакват Специалните сили у нас от Американските въоръжени сили. Това съобщи в Пловдив командирът на Сухопътните войски генерал-майор Андрей Боцев. Парашутите се осигуряват по програма за партньорство, каза ген.-майор Боцев, цитиран от БТА.

До края на годината се очаква да бъде подписан и договорът за доставка на тежки снайпери, които да са на въоръжение в Специалните сили.

Планирани са средства и за закупуване на специално оборудване като термовизионни камери, очила за нощни бойни действия, КИС-апаратура, каза още командващият Сухопътни войски.

По думите му всичко зависи от средствата, които ще бъдат осигурени от държавата. 100 милиона лева за българската армия /БА/ бяха замразени, затова не са изпълнени всички поставени цели, добави ген. Боцев.

Той припомни, че до 2020 година се очаква всички 28 страни членки на НАТО да повишат бюджетите на армиите си до 2%. БА очаква догодина бюджетът й да се увеличи от 1,2 на сто поне до 1,5 процента от брутния вътрешен продукт, а постепенно да достигне и 2 на сто. Това ще осигури възможност не само за повишаване на способностите на Специалните сили, но и на другите подразделения на БА, каза ген.-майор Боцев. Той даде за пример румънското правителство, което вече е увеличило военния бюджет с 0,3 на сто за 2015 г.

Ген.-майор Боцев бе гост на Празника на военния парашутист, който се проведе в 68-ма бригада Специални сили в Пловдив. Тя е наследник на първата Парашутна дружина от времето на Втората световна война.

На 18 октомври преди 70 години, още в първия боен ден, Парашутната дружина в състава на Първа българска армия, проявявайки изключителен героизъм с цената на 35 жертви и 65 ранени овладява силно укрепения район при Стражин, каза в приветственото си слово командирът на бригадата бригаден генерал Михаил Попов.

Отличили се военнослужещи получиха награди, а пред паметната плоча на военнослужещите от бригадата, загинали при изпълнение на воинския си дълг, бе отдадена почит. Деца от началния курс на пловдивски училища и гости на бригадата разгледаха изложената бойна техника и въоръжение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase