Снимка: БТА

 Много важно е служебното правителство да гласува средствата по националните програми за ремонт на училищата, каза днес на брифинг бившият вече министър на образованието и науката Анелия Клисарова.

„Средствата ги има, просто трябва да бъдат гласувани и да се разпределят по общините, за да могат училищата да ги използват още през ваканцията и новата година да започне с реновирани училища“, каза тя.

Две училища в Мизия са сериозно пострадали след наводненията в града и за ремонта им има възможност да бъдат отделени 300 хил. лева от бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН). Тези средства трябва да бъдат отделени бързо и спешно, препоръча Клисарова.

Едно от големите предизвикателства пред следващите управления ще бъде новият Закон за училищното образование, прогнозира тя. По думите й в него трябва да залегне принципа за равен достъп до образование за всички деца.

„Промените в образованието, дори и много належащи, не бива да бъдат налагани“, категорична беше тя.

Целта на закона трябва да бъде гарантиране на качеството на образованието за всички училища. Според нея не трябва да се говори за малки и големи училища, елитни и не толкова елитни. За да бъде постигнато това, Клисарова посочи няколко стъпки, които трябва да бъдат направени.

Първата стъпка според нея е да се въведе един учебник по всеки предмет до завършване на основното образование. Тя пак потвърди тезата си, че учебниците трябва да се пишат от действащи учители, а да се оценяват от експерти.

Клисарова смята за необходимо и повтарянето на класовете още в начален етап на образованието, ако учениците показват слаби резултати. Въвеждането на чужд език във втори клас във всички училища също е сред приоритетите, които трябва да бъдат приети в новия закон.

По отношение на основното образование тя каза, че трябва отпадне националното външно оценяване след седми клас и такова да бъде въведено след осми. Също така осми клас е добре да бъде отделен за интензивна подготовка на ученика и да се изучават най-вече чужд език и информационни технологии.

Последният клас от средното образование пък тя смята за нужно да бъде посветен на подготовката на учениците за университета и да бъде отделено внимание на предметите, с които те са избрали да кандидатстват.

„В новия закон трябва да бъде обърнато специално внимание и на учителя“, заяви тя и допълни, че доверието в българския учител трябва да бъде върнато, тъй като той е най-важният фактор, за да бъдат българските деца знаещи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase