Снимка: Reuters

Все повече хора от по-малките градове решават да теглят ипотечни кредити, сочат данните на статистиката. Най-много са и тези със срок на погасяване от 18 до 23 години.

С промените в Закона за потребителския кредит отпаднаха таксите за усвояване и управление на ипотечни и потребителски кредити. Занапред няма да се събира и комисионна за едно и също действие повече от веднъж.

Промените предвиждат още и намаляване на наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита, дори и за вече сключени договори за заем. Такава лихва ще се плаща само за първата година и ще бъде в размер на до 1% от заема. След първата година кредитът ще може да се погасява без наказателна лихва. Сега лихвата за предсрочно погасен кредит достига и до 5% от стойността на заема.

Експерти обаче коментират, че приетите текстове не са добре прецизирани, и таксите, които вече няма да плащат клиентите на трезорите, ще бъдат интегрирани в лихвата по заемите, което ще доведе до поскъпване на заемите.

Въвежда се нов механизъм за определяне на лихвата. Това вече ще става на пазарен принцип – на базата на индексите Euribor, Libor или Sofibor, към които да се добавя фиксирана надбавка, определяна от банката. Освен тези индекси банките могат да избират още и публични индекси на БНБ или на Националния статистически институт.

Още по теми от "Икономика" четете в Bulgaria on Air.

Коментари Напиши коментар

13

Язе

преди 7 години

Минутка за реклама

12

Герги ЕВРОТО

преди 7 години

"Тегленето на ипотечни кредити в малките градове нараства."НОРМАЛНО.Стана ясно, че средностатистически българина живее до 50 години .Теглиш заем, живееш, ядене пиене, женички. Като умреш, потоп след теб .Да не споменавам, че банка на загуба няма . Те продават имота и са в печалба .А това, че мрънкат, просто така е модерно .

11

Maks

преди 7 години

Промените в закона ги прави Румен Гечев и още някой от БСП. Същият този Гечев беше министър във правителството на Жан Виденов. С две думи отново доказа Гечев, че *** за зеле не става от него - факт ефекта от закона е нула. Банките и бързите кредити въведоха допълнителни такси и услуги и отново си взимат парите от клинтите, но по друг начин.