Снимка: Reuters

Все повече хора от по-малките градове решават да теглят ипотечни кредити, сочат данните на статистиката. Най-много са и тези със срок на погасяване от 18 до 23 години.

С промените в Закона за потребителския кредит отпаднаха таксите за усвояване и управление на ипотечни и потребителски кредити. Занапред няма да се събира и комисионна за едно и също действие повече от веднъж.

Промените предвиждат още и намаляване на наказателната лихва по ипотеките при предсрочно погасяване на кредита, дори и за вече сключени договори за заем. Такава лихва ще се плаща само за първата година и ще бъде в размер на до 1% от заема. След първата година кредитът ще може да се погасява без наказателна лихва. Сега лихвата за предсрочно погасен кредит достига и до 5% от стойността на заема.

Експерти обаче коментират, че приетите текстове не са добре прецизирани, и таксите, които вече няма да плащат клиентите на трезорите, ще бъдат интегрирани в лихвата по заемите, което ще доведе до поскъпване на заемите.

Въвежда се нов механизъм за определяне на лихвата. Това вече ще става на пазарен принцип – на базата на индексите Euribor, Libor или Sofibor, към които да се добавя фиксирана надбавка, определяна от банката. Освен тези индекси банките могат да избират още и публични индекси на БНБ или на Националния статистически институт.

Още по теми от "Икономика" четете в Bulgaria on Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase