Снимка: Getty images/guliver photos

44% от работодателите у нас изпитват трудности при запълването на свободните работни места. Причината е, че липсват кандидати с подходящи умения. Това става ясно от годишното проучване на Manpower за недостига на таланти.

Изследването е проведено в първото тримесечие на 2014 г. измежду 750 работодатели.

Работодателите в България имат най-големи трудности в запълването на работни места за инженери, квалифицирани работници и мениджъри.

Според Manpower България фактът, че трудностите при намирането на квалифициран персонал у нас е с цели 8% повече от средния в световен мащаб, е тревожен.

Още по темата
Мнозинството от работодателите, участвали в анкетата (53%), посочват липсата на технически компетенции като причина да изпитват трудности да намерят подходящите таланти; 32% посочват липсата на налични кандидати, а 31% - специфични за конкретната индустрия квалификации при квалифицирани работници.

Резултатът от липса на таланти според 51% от работодателите е пряко отражение върху конкурентоспособността и продуктивността. 46% казват, че проблемът влияе на техните организации, като намалява способността им да обслужват клиентите си, а 39% усещат влиянието под формата на намаляване на иновациите и креативността.

Най-търсените професионалисти у нас за тази година са инженерите. В това отношение разлика с 2013 г. няма. На второ място в класацията застават квалифицираните работници, а на трето мениджърите. Тук има разместване в сравнение с миналата година. В топ 10 тази година влизат IT, счетоводният и финансов персонал, служители в ресторанти и хотели, работници, лекари и техници.

Въпреки че 44% от работодателите трудно намират квалифицирани кадри, от Manpower България отчитат спад от 10% по този показател в сравнение с миналата година. В глобален план изследването показва, че 36% от работодателите изпитват такива затруднения.

“България е на четвърто място в региона на Европа, Близкия Изток и Африка по недостиг на таланти. Преди нея има само три държави – Турция (63%), Израел (49%), и Унгария (45%)”, заявява Надя Василева, директор на Manpower.

Оказва се, че тази тенденция е част от обща криза за таланти в световен мащаб. В Япония недостигът на кадри е 81%. С този проблем се сблъскват най-рядко в Холандия (5%), Испания (3%) и Ирландия (2%).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase