Анелия Клисарова. Снимка: БТА

Важно е съдържанието на учебника, а не това кой ще го издава, заяви министърът на образованието и науката Анелия Клисарова в коментар на предложението й да има само по един учебник за всеки предмет.

Тя заяви, че би се срещнала с издателствата, които се възпротивиха на тази идея.

Още по темата
Както Dnes.bg съобщи, преди няколко дни издателите на учебници обявиха, че въвеждането само на един учебник по всеки предмет до завършване на основно образование, ще бъде пагубно решение за качеството на българското образование.

Издателите посочиха, че наличието на повече алтернативни учебници гарантира свободен избор в съответствие с индивидуалния личностен потенциал на децата и именно затова трябва да има избор между учебниците. Според тях този избор следва да бъде направен от учителя, защото той най-добре познава спецификите на различните ученици в класа, аргументираха се издателите.

Министър Клисарова отбеляза днес, че Министерството на образованието и науката няма намерение да изземе конкуренцията и функциите на издателствата. По думите й е необходим един базов учебник, който трябва да гарантира качествено образование и това ниво на знание, което трябва да има всяко българско дете независимо в кой регион се намира.

Когато МОН е притежател на авторските права, то тогава само може да отговаря за съдържанието, а за това къде ще бъде издаден учебникът се обявяват конкурси, подчерта образователният министър.

Анелия Клисарова предложи издателствата и тези творчески колективи, които са работили досега, да се включат в помагалата, съпътстващи базовия учебник. Тя препоръча те да са два вида - такива, които ще помогнат да се утвърдят знанията, които са в учебника, и помагала, които ще помагат да се надграждат тези знания.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase