Снимка: Булфото
fallback

На 24 май празнуваме своето духовно кръщение. Дарът на буквите и делото на светите братя Кирил и Методий промениха културния и духовния облик на християнския свят. Това каза Росен Плевнелиев по време на празничното общоградско шествие до Паметника на светите братя пред Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий".

В шествието се включиха председателят на Народното събрание Михаил Миков, кметът на столицата Йорданка Фандъкова, ръководствата на Българската академия на науките, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, министри и дипломати, учители, просветни и културни дейци.

Президентът поднесе венец пред Паметника на славянските първоучители, където беше отслужен тържествен водосвет.

По повод празника на славянската писменост президентът Росен Плевнелиев откри и фотоизложбата „По следите на Св. Св. Кирил и Методий“, организирана от Посолството на Словашката република в България.

"Като прие учениците на Кирил и Методий новопокръстеното Българско княжество съхрани най-значимото културно-политическо движение в Средновековна Европа и превърна българската държава в център на развитие и на разпространение на славянската писменост и култура“, подчерта държавният глава, след като откри експозицията.
Той призова да не изграждаме изкуствени бариери, а да продължим делото на светите братя равноапостоли, издигайки нови мостове на сътрудничество и приятелство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

anton

преди 6 години

Не виждаш разликата жалко

24

anton

преди 6 години

Той показва че дърпа дядо ряпа! Не носи кръст не можеш да се вгледаш?

23

anton

преди 6 години

Той показва че дърпа дядо ряпа! Не носи кръстне можеш да се вгледаш?

fallback