Снимка: архив, Булфото

Всички мерки, които ще подобрят прозрачността и ще върнат авторитета на българската енергетика, са добре дошли за стабилизирането на сектора, коментира в сутрешния блок на телевизия Bulgaria on Air бившият изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) Валентин Колев.

„Трябва да бъде върнато доверието в сектора, защото сега българските потребители смятат, че са лъгани за качеството на тока, цената и т.н.”, посочи той.

Възстановяването на доверието минава през задължителното връщане на независимостта на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Колев каза, че при създаването на институцията през 1999 година в закона е записано, че председателят има седемгодишен мандат, а членовете на комисията – петгодишен. Промяната на ръководството на ДКЕВР е допустима само при извършване на престъпление или при заболяване, припомни той.

„А ние какво виждаме – за година петима или шестима ръководители бяха сменени”, изтъкна Колев. Според него при това положение - заплахата да бъдат отстранени, ако не се съобразят с политически искания, експертите няма как да вземат решенията независимо.

Колев посочи, че решението за цената на електричеството у нас е политическо – управляващите „спускат цената и експертите се чудят как да напаснат нормативните актове”. Той увери, че има много актове и документи, по които специалистите могат коректно да определят цената на електричеството, ако не съществува политическия натиск.

Валентин Колев посочи, че България е единствената страна в Европа, в която, за да бъде поддържана ниска цената за битовите потребители, се поддържа висока цената за бизнеса. По-високата цена за стопанските потребители обаче всъщност се включва в цената на произведените стоки. Така българските фирми губят конкурентоспособност, а стоките стават по-скъпи за потребителите, обясни още Колев.

Според него системата е недофинансирана и за да бъдат повишени приходите, цената на електричеството трябва да се повиши. Колев обаче не се ангажира с конкретни числа. "Бизнесът не може да търпи повече повишение на цената", допълни той.

Колев изчисли на базата на приходите в системата и броя потребители (около 4 млн.), че средните месечни сметки у нас са около 50-60 лева. Той призна, че има потребители, за които подобни нива са прекалено високи, но беше категоричен, че енергетиката не може да изпълнява социални функции.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase