Снимка: архив, Булфото

75 процента от българските работодатели не планират да наемат персонал през второто тримесечие на годината, 19 на сто очакват увеличение на числеността на персонала, а 5 на сто предвиждат намаление.

Това показва обзорно изследване на Менпауър България за заетостта през второто тримесечие на 2014 година, проведено чрез интервюта на представители на 750 работодатели в България.

В сравнение с предходното тримесечие прогнозите отчитат значително подобрение на нагласите за наемане, пише в доклад към анализа.

Мениджърите от региона на Русе отчитат най-високи перспективи за наемане на персонал, докато в София те са най-ниски. В сравнение със същия период на миналата година прогнозите се повишават за Бургас и Варна, отчита анализът.

Най-силни перспективи за наемане в периода април-юни има в сектора на хотелиерството и ресторантьорството, което се обяснява със старта на сезонната заетост. Мениджърите в големите ни морски градове - Бургас и Варна, са с най-оптимистични прогнози, сочи анализа на Менпауър.

Работодателите обаче очакват затишие на пазара на труда в строителния сектор от април до юни. Менпауър България регистрира най-слаби прогнози за наемане именно в сектора на строителството.

Въпреки прогнозата на Менпауър обаче от Българската стопанска камара са оптимисти точно за строителството. До края на годината може да се очаква положителна промяна в този важен за страната сектор, коментира за Investor.bg Камен Колев от Българска стопанаска камара.

По негови думи именно строителството е секторът, без който чувствителна промяна на пазара на труда няма да се усети, тъй като в тази сфера е ангажирана голяма част от работната сила у нас. Той уточни, че ако се обърне тенденцията за ръст в строителството, това ще означава наемане на повече нискоквалифицирани работници, а оттук и осезаемо покачване на заетостта. Раздвижването в строителството обаче зависи от изпълнението на инфраструктурни проекти, от жилищното строителство и е трудно да се прогнозира кога може да се случи, каза Колев.
 

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase