Снимка: архив, Reuters

"Лабораториите мерят пробите на пияни шофьори, както им скимне", пише "Труд". Всяка лаборатория измерва алкохолното съдържание в кръвта, както си иска. Липсва единен медицински стандарт при вземането, съхранението и подготовката на пробите.

Действащата наредба на МВР, здравното и правосъдното министерство от години е за смяна, а трите ведомства бавят приемането на нова. Това обявиха Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на пострадалите от катастрофи, и разследващата журналистка от БНТ Мария Чернева. Те представиха резултатите от експеримент, при който една и съща кръвна проба дава различни резултати при изследванията в четири болници.

Разминаванията идват от различните начини за работа с пробите, възприети във всяка от четирите лаборатории. Тодоров подчерта, че медицинските работници нямат и единен еталон, с който да се съпоставят получените данни. Той даде пример с Германия, където във всяка лаборатория има доказани проби от 0,5, 1 и 1,5 промила. С тях се сравнява всеки газхроматографски анализ, за да се избегнат каквито и да е отклонения.

Организаторите на експеримента не бяха получили обяснение от нито едно от трите министерства защо продължава да действа Наредба 30 и не се приема нова. Преди няколко седмици пред "Труд" катаджии  обясниха, че има готов проект за наредба още от 2011 г. Тя обаче не е съгласувана между ведомствата. Освен това се чака парламентът да гласува поправки в Закона за движение по пътищата. До месец текстовете трябва да минат на второ четене и предвиждат освен кръв за проба шофьорите да могат да се изследват и със стационарни дрегери, монтирани в РПУ-тата. В такъв случай ще се мери алкохолното съдържание в количеството издишан въздух. Този метод обаче не е съвсем точен, защото зависи много от времето, когато е изпита последната чаша.

"След  експеримента продължавам да си задавам въпроса дали сме правова  държава, след като невинен човек може да влезе в затвора заради  неверни данни, а пиян шофьор да се отърве от възмездие", заяви  Владимир Тодоров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase