Снимка: Reuters

През 2013 година България е продължила да бъде маршрут за трафик на кокаин, хероин и синтетични наркотици към страните от Западна Европа, се посочва в доклад за Международната стратегия за контрол на наркотиците за 2013 на Държавния департамент на САЩ.

Според написаното в документа мрежи за трафик на наркотици с връзки в Африка са увеличили сътрудничеството си с българската организирана престъпност при преноса на кокаин и хероин от Южна Америка към Европа, посочва "Фокус".

В доклада се отчита още, че България има стратегическо положение на балканския път за нелегални вещества и други контрабандни стоки от Югозападна Азия към Западна Европа.

Вътрешното производство на наркотици е свързано предимно с отглеждането на канабис, който е предназначен най-вече за продажба на местния пазар в страната. В България се произвеждат още синтетични наркотици, които се добиват в малки лаборатории както за лична употреба, така и за продажба на местния пазар, сочи документът на  Държавния департамент.

В него се посочва още, че през миналата година ГДБОП е прехвърлена от МВР към Държавната агенция за национална сигурност. Тази институционална промяна представлява значимо прехвърляне на отговорността за борбата срещу наркотиците, но е довела до неколкомесечна липса на активност и е забавила работата по разследванията, сочи докладът на Държавния департамент на САЩ.

Експертите отчитат още, че в последните години Агенция "Митници" е използвала ресурсите си повече за борба с контрабандата на стоки, отколкото за борба с трафика на наркотици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase