Снимка: архив, Reuters

През есента на 2013 г. 55% от българските граждани са на мнение, че нещата в България отиват в грешната посока.

От есента на 2011 г.  досега процентът оптимисти в България, които смятат, че нещата у нас се развиват в правилната посока, е намалял почти двойно - от 32% на 17%, показва редовното годишно проучване на Евробарометър, което Комисията публикува официално днес.

По отношение на икономиката преобладаващото мнозинство (94%) от българските граждани оценяват настоящото положение на националната икономика като лошо.

Едва 5% от населението на страната са на мнение, че българската икономика е в добро състояние - стойност шест пъти по-ниска от средното за ЕС. Само 12% от българите прогнозират подобряване на икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца. Процентът е с 9 пункта по-нисък от средното измерено на ниво ЕС28 и е в низходяща тенденция от есента на 2010 г. насам. На противоположното мнение – с песимистични очаквания за бъдещето на българската икономика са почти една трета от населението на страната. Близо половината (47%) от българските граждани не очакват съществени промени в икономическата ситуация в страната в следващите 12 месеца.

Според резултатите от изследването относително най-висок дял на оптимистите за бъдещето на българската икономика има сред населението на възраст 15- 24 години (24% оптимисти, двойно над средното за страната), учащите (28%), работещите на ръководни постове в професионалната йерархия (17%), ползващите интернет всекидневно (17%).

Въпреки ръста на негативизма спрямо България българските граждани запазват положителната си нагласа към Европейския съюз. Близо половината българи – 47%, смятат, че нещата в Европейския съюз вървят в правилната посока.

С този процент България е на първо място сред всички страни-членки по дял от населението с положителна нагласа за развитието на ЕС.

На второ място се нарежда Литва с 45% положителни оценки. На обратния полюс - с най-нисък процент положителни оценки за развитието на нещата в ЕС, е Кипър, където само 11% от населението е настроено позитивно Гърция ( 12%) и Италия (14%).

Мнозинството от населението на България (60%) заявяват, че са настроени оптимистично за бъдещето на Съюза. Песимисти са малко над една четвърт.

Най-оптимистично настроени за бъдещето са датчаните – 75% от тях смятат, че Европейският съюз ще се развива в благоприятна посока. Следват Ирландия и Малта с 67% оптимисти. Най-висок процент на песимисти за бъдещето на ЕС изследването регистрира в Гърция – 69%.

Мнозинството от българското население са неудовлетворени от начина, по който функционира демокрацията в България. Едва 14% от населението на страната изразяват удовлетвореност по този индикатор. Този процент е с над 30 процентни пункта под средното измерено за Европейския съюз и нарежда България на последно място сред всички страни-членки.

Евробарометър отчита подобни нагласи в Португалия и Румъния - с по 15% удовлетворени и съответно 85% и 84% неудовлетворени от функционирането на демокрацията в страните им.

На обратния полюс – най-уверени и удовлетворени от състоянието на демокрацията в страните им са жителите на Дания (87% положителни отговори) и Швеция (84%).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase