Снимка: Булфото, архив
fallback

Евролиста на проекта АБВ, водена от Ивайло Калфин, стартира със 7 процента електорална подкрепа. Почти половината от нея идва от БСП, останалата - от центристки, националистически формации и негласуващи. Това показва национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 18-22 януари 2014 г. сред 1050 пълнолетни граждани от цялата страна.

Oще по темата


С появата на АБВ, БСП губи около 20 на сто от миналогодишните си избиратели. Тя запазва за момента вот от около 15 процента, но отстъпва първото място на основния си опонент ГЕРБ.

На фона на трусовете вляво, ГЕРБ успява за първи път от шест месеца насам да мобилизира симпатизантите си и да подобри позициите си, като постига 17.8 процента.

ДПС с устойчивите си 6 процента избиратели и Реформаторският блок с 5.2 процента, са другите две партии, които минават бариерата, необходима за излъчване на евродепутати.

Така, появата на нов играч вляво пренарежда съотношението на силите за евроизборите. Ако вотът беше тази неделя, ГЕРБ би имал 6 евродепутати, БСП - 5, ДПС, което разполага с по-голям твърд електорат - 3, АБВ - 2 и Реформаторският блок - 1.

Отношението към правителството и основните държавни институции се запазва на нивата от декември - 21 процента доверие към кабинета, 10 процента - към парламента.

Лек ръст в личните си рейтинги отбелязват премиерът Пламен Орешарски и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

В институционален план относително най-силно нараства одобрението за главния прокурор Сотир Цацаров (от 22 на 29 процента), който събира позитиви след реакциите на прокуратурата по случая Сидеров и Борис Миланов (Петното).

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

115

The king

преди 10 години

Може в ляво да се случва някакво леко разместване, но какви са тези 20% за АБВ? Да не забравяме, че проучването е на Алфа Рисърч и тяхната визия за позиционирането на ГЕРБ е абсолютно очаквана, но АБВ .... я си дайте сметка кой точно ще гласува за предателя Гоце и подлизуркото Калфин - няма да са 20 % със сигурност.

114

Анонимен

преди 10 години

Иска ви се, ама надали:1.8% за РБ, без наслагване на участващите партии!Шеф и лице на Алфа рисърч е Боряна Димитрова стабилна дама от типажа на Галя Прокопиева и Саша Безуханова. И не само е от същия тип, но е и от същия кръг. Боряна Димитрова е член на УС на Училище за политици широко рекламирания проект на същата тази Саша Безуханова, в чиито връзки с кръга около Прокопиеви никой не се съмнява. Забавното е, че в този Управителен съвет стои и името на още една личност от кръга на Прокопиев Меглена Русенова, която от 2009 до 2011 г. е била административен директор на Алфа финанс хо

113

Анонимен

преди 10 години

не може да се каже, че АБв е свали 20 процента, защото най-напред няма такава паритя или движение а само намерение. то и на реформаториет им даваха 8 проценат пък те стигнаха 4. Едно нещо са намеринята, а осъществявянети им е друго. в следващите месец -дав очаквам рязък спад в тези 7 процента. И тези 3 процента, които уж са взеит от националистите са нереалистични - ще ме прощават .

fallback