Снимка: flickr

2013-а година започна бурно, продължи протестно и ще завърши огнено, с фойерверки за Новата 2014 г.

Но какво се случи през отминаващата година, кои са събитията, белязали я и оставили отпечатък в аналите, а може би и в новата история на България.

"Белене" – БелеНЕ

За първи път в най-новата си история България гласува на референдум.

На 27-ми януари бяхме призовани пред урните да зачеркнем с "Да" или "Не"  дали у нас да се развива ядрената енергетика чрез евентуално строителство на нова ядрена централа.

Допитването обаче бе невалидно, защото в него гласуваха по-малко българи, отколкото на последните парламентарни избори - 1 405 463 избиратели срещу 4 345 450, и трябваше да се произнесе парламентът.

От всички пуснали бюлетината повече от половината - 851 757 души, отговориха с "Да". С "Не" - 533 526 българи.

На 27 февруари парламентът реши окончателно да се спре проекта АЕЦ "Белене". Впоследствие новата власт, в лицето на БСП и ДПС, отново извади темата за строежа на втора ядрена мощност у нас, но само я извади.

Драмата на Доган

С цъфването на кокичетата Ахмед Доган събра партията си в НДК. От дни се говореше, че той оставя управленческия лост на Лютви Местан, но никой не подозираше за... Аууу, ужас... крещеше зала №1 на 19 януари – младеж притича през първите редици, качи се на сцената и насочи пистолет към главата на Сокола.

Първи път щрак – неуспех, втори път – също, разтичаха се партийци, охранители от НСО, частни гардове. Пистолетът бе избит, Доган лежеше на трибуната, а тълпата се нахвърли... ритници, кръв, полиция.

След час разбрахме – опитът за покушение е дело на Октай Енимехмедов. Мотивът му: лидерът на ДПС насаждал омраза между българи и турци.

"Аз съм един от многото, гласували доверие на Доган, и останали разочаровани от неговата политика", написа той в отворено писмо и така обясни мотивите си да насочи пистолет към главата на Доган.

И до ден днешен, бургазлията е в затвора, делото върви, но Ахмед Доган се оттегли от него, бил стресиран и депресиран от нападението над него, поне така сочи психологическата му експертиза, представена пред съда.

Ако бъде признат за виновен, Енимехмедов може да получи присъда от 15 до 20 г. затвор, доживотен затвор или доживотен затвор без замяна.

Мразовити монополи

Студеният и снежен февруари изкара на улиците хиляди българи, озверени от високите сметки за ток. Дни наред, десетки градове скандираха срещу ЕРП-тата. Но десетият ден от протеста бе по-различен, по-зловещ...

В онази зимна вечер на 19-ти февруари стотици столичани отново поеха от парламента, през Софийския университет и се насочиха към Орлов мост.

Някъде там, в онези метри до езерото "Ариана", се стигна до тежък сблъсък между протестиращи и жандармерия.

В продължение на няколко минути маскирани младежи замеряха жандармеристите с камъни, бомбички, кутии с боя, бутилки, буркани и клони.

Известно време полицаите отстъпваха назад и стояха в група, след което изведнъж се разпръснаха, тръгнаха срещу демонстрантите и се сблъскаха - полицаите буквално минаха през протестиращите, атакуваха с палки... смут и кадри с кръв, ранени протестиращи и двама ранени полицаи.

"Бомбата" на Борисов

На единадесетия ден от протестите срещу монополите София осъмна тиха, но парламентът избухна. Сутринта на 20-ти февруари премиерът Бойко Борисов дойде в пленарната зала и хвърли бомбата: "Подавам оставка на правителството", каза той и продължи: "Щом народът иска улицата да управлява държавата, нека да го направи... Не мога да гледам окървавен Орлов мост. Всяка капчица кръв за нас е петно. Аз не мога да гледам парламент ограден с ограда. Нито ни е цел властта, нито ни е изгода, ако трябва да се пазим от народа", каза той и си тръгна.

Всичко оттук нататък бе в ръцете на държавния глава. Росен Плевнелиев не се бави и даде мандат първо на БСП, после на ДПС, но те ги върнаха скорострелно, всички искаха предсрочен вот, не ново правителство.

Президентът определи – избори на 12 май, а дотогава назначи и служебен кабинет, оглавен от дипломата от кариерата Марин Райков. Задачите му две и основни – да потуши напрежението в обществото срещу монополите и да подготви страната за изборите.

Костинброд стана център на политиката в деня за размисъл преди вота. Полиция заварди печатница и извади отвътре й 500 хиляди бюлетини. Били белязани и готови за манипулиране на вота, скочиха от прокуратурата и от БСП. ГЕРБ отричаха – не било тяхно дело.

Последваха месеци на прокурорски проверки и се стигна до... обвинение, но не за манипулация, а за немарливост - бившият главен секретар на Министерския съвет Росен Желязков бе обвинен, че не е осъществил контрол върху дейността на печатницата, за изработката и доставката на 8 343 000 бюлетини.

Според обвинението така са се създали обществени нагласи, довели до недоверие от страна на значителна част от българските граждани към изборния процес. Дело все още няма, осъдени също.

Камбанен звън

В края на февруари, камбаните на катедралния храм "Св. Александър Невски" зазвъняха празнично: България е с нов духовен водач.

"Той е, неговото име е... Не-о-фит", възкликна пред Синодалната палата говорителят за патриаршеския събор митрополита за Америка, Канада и Австралия Йосиф.

Новият патриарх, наследник на покойния Максим, бе избран след балотаж, тъй като на първия тур нито един от тримата претенденти – митрополитите Неофит, Гавриил и Галактион не събра нужния брой гласове. В крайна сметка Русенският владика спечели битката за бялото патриаршеско було с 90 гласа.

"Първата задача на църквата е да работим заедно", обърна се той към митрополитите и миряните, думи, които той упорито следва и до днес.

Отвлечена и оставена

Пролет пукна – протестът секна, партиите се разтичаха – предстои предсрочен вот, но... една ранна утрин на март медиите гръмнаха: Отвлякоха дъщерята на Брендо!

Малката Лара бе похитена от маскирани и въоръжени пред дома й в Бояна, в момента, в който тя се качваше в кола на охранител на семейството, за да бъде отведена на училище. Датата е 5 март.

Последва разследване, издирване, призиви от страна на майка й Моника Добринова към похитителите – да я пуснат, да предявят исканията си, да кажат какви пари искат и т.н. Но от тяхна страна последва мълчание, поне така казваше майката.

На 21 април 10-годишното дете бе освободено след близо месец и половина плен. Похитителите я оставиха в района на 6-то РПУ в столицата, откриха я полицаи към 22 часа и я отведоха в болница. Майка й си я прибра от там и замлъкнаха.

Впоследствие тръгнаха слуховете – семейството платило 2 млн. евро, 1 милион, докато се стигне до 500 хиляди евро, последната завъртяла се в медиите сума, която маскираните прибрали, за да пуснат момиченцето.

Баща й Евелин Банев пък още търка наровете в Италия, където е обвинен в наркоразпространение, след като година по рано той беше задържан при голяма международна операция, наречена "Кокаинови крале".

Вотът

8 седмици по-рано от редовните избори започнаха предсрочните. Денят е 12 май. Яростна битка  за местата в 42-рото НС водят 45 партии и коалиции, заветните парламентарни банки обаче се оказаха запазени само за 4 формации.

ГЕРБ са първите, взимат победата, но от мнозинство са далеч, имат едва 97 народни избраника, вече 95, защото двама (Георги Марков и Светлин Танчев) ги напуснаха – независими са.

Второто място грабна БСП със своите 84 депутати, призовото трето място е за ДПС, което вкара в парламента 36-има, четвърти са "Атака" - 23-ма националисти в НС.

Властта

И преди още мандатът да бъде връчен на Бойко Борисов, лидерите на БСП и ДПС – Сергей Станишев и Лютви Местан, обявиха, че те ще управляват. Така и стана, кабинетът, подреден от бившия премиер и получил благословията на държавния глава, изобщо не бе гласуван в пленарната зала, защото бившият премиер върна мандата. За сметка на това кабинетът на номинирания от левицата Пламен Орешарски за премиер, подкрепен и от ДПС, събра нужната му подкрепа, за да управлява страната.

В края на май той и министрите му се заклеха да спазват законите на страната и във всичките си действия да се ръководят от интересите на народа.

Започнаха едни сметки – 120 били депутатите на ГЕРБ плюс "Атака", 120 бил и сборът на БСП с ДПС. Пълен паритет.

Сметките обаче се оказаха криви, защото случайно или не, националистите на Сидеров отсъстваха, присъстваха или не се регистрираха и така осигуряваха нужния кворум, а и комфорт на новото правителство.

#ДАНСwithme

Безметежното щастие на новата власт не продължи дълго. Месец и половина управление и... премиерът обяви в парламента: "Назначавам Делян Пеевски за директор на ДАНС".

Искрата отново бе запалена и хората пак заляха площадите на страната с призиви: "Оставка!" още същия ден, 14 юни. И така до днес с #ДАНСwithme – 1, 2, 3, 10, 20, 50, 100 и кой ли вече пореден епизод.

Но властта бе твърда и непоклатима: гафът е факт и е поправен, но оставка няма да има, заричат се и до ден-днешен депутатите от БСП и ДПС.

Имигранти или...

С първите летни лъчи към страната ни заприиждаха имигранти – от Сирия, Ливан, Ирак, Афганистан, Мали..., отначало бяха малко и ги брояхме само за статистиката, но броят им нарасна главоломно с началото на есента.

МВР пък запретна ръкави и започна из страната да отваря центрове за настаняването им. Къде тихомълком, къде обявено, подобни центрове се появиха в Харманли, Любимец, а и няколко в София, заговори се за Телиш, Плевенско, Варна и Пловдив, но само се заговори.

Това пък породи нарастване на напрежението – хората по градове и села не искаха имигранти до домовете си, тръгна и ксенофобската вълна, непозната за нас. Тръгнаха и гражданските патрули – провокирани или да от националисти, уж да ни пазят от престъпните бежански елементи.

Не липсваха, разбира се, и поводите за изостряне на напрежението – нападения над българи, побоища и разправии в бежанските центрове. Към момента близо 9000 хиляди имигранти са потърсили убежище и закрила в нашата страна, близо 900 пък сме върнали по родните им страни.

Море, миди... митрополит

На 9 юли преди обед тръгна мълвата: Открито е тялото на митрополит Кирил край "Траката". Оказа се вярно, Варненският владика се беше удавил в морето, докато вадел миди – така обявиха разследващите. Аутопсията и прокуратурата потвърдиха – удавяне, макар плъзналите слухове из духовните среди, че някой е помогнал на Дядо Кирил да се удави.

Първият избор за негов наследник се провали след слухове, че духовници са плащали на епархийски съветници да подкрепят един или друг кандидат за духовния пост. Но в крайна сметка Варненската епархия си има нов водач, на 22 декември бе избран... Йоан.

В черно

За съжаление, отминаващата си година не ни подмина и от тежки трагедии и катастрофи. 

В разгара на лятото четирима миньори намериха смъртта си след срутване на кални маси в мина "Ораново".

Катастрофално свлачище в галерия 64 отне живота на Асен Стойнев, Христо Младенов, Иван Лазаров и Николай Михайлов.

Основната причина за трагедията, случила се на 16 юли, е разлом в рудника, който не е бил открит при предишни проучвания и за когото никой не е предполагал.

Същия ден петима младежи загубиха живота си след зверска катастрофа край Елин Пелин.

Стенли, Мирослав, Виолета, Иван и Борислав загинаха след удар в бетонен скат край пътя, докато тестваха посред нощ тунинговано BMW.

Високата скорост и това, че шофьорът едва от 2 месеца имал книжка, най-вероятно се оказали фатални. Една от версиите на разследването е, че автомобилът се е ударил с висока скорост в пресичащо платното куче, което след попадането му под гумите, причинило загубата на контрол над колата.

И Студентският празник бе почернен от смъртта на четирима младежи, удавили се в река Чая. Колата им BMW, превърнала се в ковчег за тях, излезе на завой от пътя между Смолян и Пловдив и падна по таван в коритото на реката.

Причина за инцидента е движение с несъобразена скорост при силен снеговалеж. Четиримата - Стоян Генов, Илиян Митев, Диана Георгиева и Силвия Андонова, са били със свои колеги да празнуват 8-ми декември в Смолян.

Макар и с черни краски, изпращаме старата и сме на прага на Новата 2014 г.

Нека си пожелаем отсега тя да е мирна, здрава и с повече положителни новини. За много години! Наздраве!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase