Снимка: Булфото

Протести, избори, бежанска вълна. Изпълнената с много и противоречиви събития 2013 година вече е към своя край. И както винаги в края на всяка година е време за оценки и равносметки.

Екипът на Dnes.bg се допита до своите читатели кои са най-важните събития през отминаващата година по света и у нас.

Над 5 800 души гласуваха в анкетата "Кое е най-значимото събитие за България през 2013 година?" За близо половината от тях - (44%), най-важното нещо, случило се в държавата за последните 12 месеца, са протестите срещу правителството на Пламен Орешарски, добили популярност като #ДАНСwithme.

Интересното е, че според нашите читатели и второто най-значимо събитие в страната е... протест. За 19% от отговорилите в анкетата това са февруарските протести и сблъсъци, които доведоха до оставката на кабинета на Бойко Борисов и предсрочни избори.

Бежанската вълна, която достигна България във втората половина на годината, също бързо се превърна в събитие от национален мащаб и според 16% от читателите на Dnes.bg е най-важното нещо, случило се в страната за 2013 година.

Предсрочните парламентарни избори и съставянето на кабинета Орешарски се нарежда на четвърто място в събитията на годината с 12% от гласовете на анкетираните.

Далеч по-малко от гласувалите определят за събитие на годината избора на Неофит за български патриарх (4%), първия референдум у нас за съдбата на АЕЦ Белене (3%) и опита за покушение срещу Ахмед Доган (2%).

Много по-категорични са резултатите от анкетата "Кое е най-значимото международно събитие за 2013 година?". За 54% от читателите на Dnes.bg това е военният конфликт в Сирия. Разкритията на бившия американски агент Едуард Сноудън, който получи убежище в Русия, е второто най-значимо събитие според участвалите в анкетата с 10%.

С равен процент от гласовете – по 9, са три международни събития - протестите в Украйна, кампанията срещу българи и румънци в някои страни от ЕС и изборът на Франциск за нов папа.

Раждането на наследника на британския престол - принца на Кеймбридж Джордж, е най-важното събитие за 5% от гласувалите, а протестите в съседна Турция – едва за 4% от читателите на Dnes.bg.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase