Снимка: архив, БулФото

Сега е в ход тотално преструктуриране и направо сриване на цените на хартиените книги, за да устоят на натиска на електронните, заявява в интервю за БТА Веселин Тодоров, председател на Асоциация "Българска книга".

Той коментира наложените ниски цени на електронните книги от лидера в онлайн търговията "Амазон", което по думите му разруши комфортния пазар на стандартни книги с мека корица. Въпреки тези тенденции обаче, според Тодоров модата за четене на електронни книги не е дошла напълно, тъй като водещи си остават традиционните и те трудно биват изместени.

В обзор за най-предпочитаните и съответно най-продавани книги през 2013 г. председателят на Асоциация "Българска книга" посочи, че българската класация е подобна на други такива в Европа. Начело са книгите "Ад" на Дан Браун, "Петдесет нюанса сиво" на Е. Л. Джеймс, произведенията на турската писателка Елиф Шафак и детската книжка "Дневникът на един дръндьо" на Джеф Кини.

Най-хубавото е, че 20 процента от най-продаваните автори у нас са българи, отбеляза Веселин Тодоров. Сред родните бестселъри са Мирослав Пенков с "На Изток от Запада" и Михаил Вешим с "Руският съсед". Той подчерта, че класацията се влияе от това кога през годината е издадена книгата, затова като много успешно в нея влизат също Георги Господинов, Людмила Филипова, Алек Попов, Захари Карабашлиев и други от по-младото поколение.

Според предпочитаните от българина жанрове, водещи остават трилърите, криминалните романи и изобщо жанровата литература. По-аналитичните текстове за съвременния живот също са успешни. Трайно нехудожествената литература отстъпва, като тази година е под 15 процента сред топ 50.

През 2013 г. средната цена на книгите на практика остава непроменена - през 2012 г. беше 11.09 лв., сега е 11.12 лв., анализира председателят на Асоциация "Българска книга". По предварителни данни оборотът за 2013 г. се е увеличил с по-малко от 1 процент и е около 131 млн. лв. при 130 млн. лв. за 2012 г. Това са обороти по крайни цени, включително учебниците, които в по-голямата си част не минават през книжарниците, отбеляза Веселин Тодоров.
 

Коментари Напиши коментар

22

до 3.Тодор Христов

преди 8 години

Не можеш да пишеш, че някой не искал умни хора и затова били скъпи книгите.Това означава че според теб всички са глупави (най-вероятно без теб).Запомни: Който иска да чете ще намери начин

21

Няма как

преди 8 години

хартиените книги да поевтинеят, тъй като никой няма намерение да води реална държавна политика в областта на културата и да свали убийственото ддс, с което са надути цените на книгите в момента. Единственото, което може да се случи, е фалит на издателства, и от АБК го знаят отлично, тоест, това изявление от тяхна страна си има подтекст, и вероятно пак е свързан с извиване на нечии ръце - справка случаят с "Читанка", най-голямата българска обществена библиотека в нета, подгонена от АБК...

20

Анонимен

преди 8 години

Точно този ДС или не знам какъв Тодоров ангажира ФБР в борбата с онлайн библиотеката "Читанка" и искаше да я затвори. Аз книга от българско издателство, особено член на АБК, няма да купя, обявил съм тотален бойкот на мутрите-издатели. не може дами пробутват книга с некадърен превод, меки корици, страниците на която се разпадат още на второто отваряне и хартия тип вестникарска и за всичко това да ми искат 15-20 и нагоре лева.Купих си ел. четец и си смъквам книги от нета. Който чете на чужди езици, още по-добре.