Патриарх Неофит. Снимка: Булфото

"Скъпи сънародници, братя и сестри, отново настъпва Рождество Христово - събитие, отдалечено от нас с повече от две хилядолетия, споменът за което идва в нашето неспокойно време, за да ни припомни кой е пътят, който ще ни поведе във вярната посока". Така пред Дарик българският патриарх Неофит се обърна със специално празнично слово към българите.

"Днес, когато страната ни и сърцата ни са раздирани от смут и безпокойство за утрешния ден, раздори и противопоставяне, ние повече от всякога изпитваме необходимост да се вслушаме в гласа на идващия в света Спасител: Дойдете при мен всички отрудени и обременени и аз ще ви успокоя. Да се изпълнят душите ни с вяра и с тази наистина детска радост и блажен мир, които споходили някога простите пастири, когато чули благата вест и ангелското словословие - слава във висините Богу и на земята мир, между човеците благоволение", каза още Негово светейшество.

В хилядолетната история на България ние многократно сме се убеждавали, че и при най-сложните и безнадеждни обстоятелства, ако се обърнем към Бога и на него възложим своето упование, можем да преодолеем трудностите и да излезем с достойнство и от най-тежките изпитания.

Патриарх Неофит честити Рождество Христово и пожела благословена и мирна 2014 година.

Патриарх Неофит ще води днес празничното вечерно богослужение за Бъдни вечер, което започва в 18.00 часа в
патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски".

На 24 декември и новоизбраният архиерей Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Йоан отслужи своята първа Света Божествена литургия в митрополитския катедрален храм–паметник „Свето Успение Богородично”. Василиевата св. Литургия започна в 9.30 часа. След литургията НВП митрополит Йоан произнесе приветствено слово.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase