Снимка: архив, Булфото

Служба „Военна информация“ ще предаде до края на тази година всички архивни дела от периода 09.09.1944 – 16.07.1991 г. на Комисията по досиетата, съобщават от Министерството на отбраната.

Оттам заявяват, че службата никога не е спирала да предава документите, предвидени по Закона за досиетата.

Преди дни Екатерина Бончева, член на Комисията по досиетата, каза в телевизионно интервю, че от служба „Военна информация“ отказали да предадат документи на комисията, което е нарушение на закона.

В друго интервю Валери Кацунов, бивш методичен ръководител на Комисията по досиетата пък коментира, че в момента, в който Комисията по досиетата се закрие, т.нар. "длъжници" от различни държавни структури, които все още не са предали досиета, няма да го направят. Той даде пример, че служба "Военна информация" е предала само 20-25 процента от онова, което трябва да предаде.

От 2007 до 2013 г. „Военна информация“ е отговорила на 7780 писма със запитвания на Комисията по досиетата, във връзка с което е проверила 174 500 лица за принадлежност към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия, освен това е предала на комисията 7600 дела. 6300 от делата са предадени след 2010 г., уточняват от Министерството на отбраната.

Темпото на предаване на архивните единици, което изглежда бавно на Комисията по досиетата, е нормално следствие на факта, че всяко едно от делата трябва да бъде прегледано, за да не се допусне нарушение на законите за защита на личните данни и за защита на класифицираната информация, се посочва още в съобщението.

В преобладаваща част от делата е имало данни за чуждестранни граждани, които по силата на Закона за досиетата не подлежат на обявяване и следва да бъдат заличени. По отношение на оперативните работници се изготвят мотивирани предложения имената им да не бъдат публично оповестявани заради евентуални заплахи за живота им, уронването авторитета на България в чужбина и възникване на рискове за националната сигурност.

Досега обаче нито едно от предложенията на Службата за неоповестяване на имената на действащи разузнавачи не е било прието, което прави чл. 32 от Закона за досиетата неприложим в реална ситуация, посочват още от ведомството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase