Снимка: Булфото

"Висшите училища остават със символични стимули за качество", констатира "Сега". Най-висок бонус за образование и реализация получават специалностите "Математика" и IT в Софийския и Техническия университет. Три години след въвежданетона финансови стимули за най-добрите държавни университети бонусите, които те получават, още не достигат 10% от субсидията им.

Училищата въвеждат официално от девети клас военно обучение - след повече от 20 години прекъсване, информира "Труд". Програмата ще включва по 5 учебни часа в IX и X клас и ще започне през декември. Предстои да се изготвят програми и за студентите.

В интервю за "Телеграф" министърът на образованието проф. Анелия Клисарова споделя становището си, че на държавата са необходими повече студенти по педагогика. В стратегията за привличане на млади специалисти към учителската гилдия проф. Клисарова добавя и акцента: "Ще стимулираме учителите с жилища и безплатен транспорт".

"Андреева остана сама в идеите си за здравния модел", съобщава "Сега". Депутати и експерти категорично не подкрепят здравния министър Таня Андреева, която миналата седмица хвърли "бомба", че частни фондове ще поемат основния пакет медицински услуги срещу нищожна част от ресурса от осигурителни вноски - 2%, а с останалите 6% касата ще се оттегли само до контролна и доплащаща функция. С това обаче яснотата какво предстои в здравноосигурителния модел у нас не стана по-голяма. В противоречащи си изказвания пред медиите през почивните дни членове на здравната комисия и неназовани анализатори лансираха различни варианти за разбиване на монопола на НЗОК.

"Капитал Daily" определя предложението като "Прибързана идея за по-частна здравна система". Целта e да се прелеят пари към фондове, които да разчистят огромния брой болници.

Депутати от БСП масово се възмущават от "калинките", които Сергей Станишев и Димитър Дъбов назначават на примамливи постове в държавата. Дъбов се води кадровик на новата власт и през него минават повечето решения. Самите народни представители са държани в пълно неведение за готвените рокади в държавните дружества, което е повод за тих ропот в червените редици.

Пренебрегнати са и соцактивистите по места. Вместо на тях кръгът"Станишев", по-известен като "кръга Моника", раздавал постове на никого неизвестни парашутисти. Такъв бил случаят с подмяната на шефа на свищовското ВиК например, където за "апетитното" място бил командирован напълно непознат човек чак от Хасково, разкрива "Сега".

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обвини БСП, ДПС и "Атака", че страдали от делюзия. Делюзията е патология, при която крайни фантазии и вярвания в нереални факти се приемат за истински, при което болният приема желаното за действителност, разяснява "Дума" в материала "Самодиагностициране". Като например фантазията, че правителството на ГЕРБ беше компетентно или пък вярата, че ако не си във властта, страната ще загине. Партиите, които Борисов посочва, не страдат от делюзия, по-скоро те трябвада се отърват и от последните си илюзии, че ГЕРБ може да бъде конструктивна опозиция, че е истинска партия, с която може да се разговаря по важни за нацията въпроси и да се постига съгласие.

"В преговори сме с Европейската банка за възстановяване и развитие, която е основен спонсор на Фонда за органите на местното самоуправление в България - ФЛАГ. Ще осигурим допълнителни 35 млн. евро, които ще бъдат изцяло на разположение на фонда за новия програмен период". Това съобщи пред журналисти вчера в Търговище министър-председателят Пламен Орешарски след срещата с областния управител Емел Расимова и кметовете на петте общини от региона. Премиерът опроверга и информацията за 10-процентно съкращение в държавната администрация, като заяви, че някой не е разбрал добре, прави уточнение "Дума". "Не знам защо сте разбрали за 10% съкращения, не са толкова, по-скоро имаме в проектобюджета по-ниски текущи разходи и изискване да се предложат структурни оптимизации.

Никога не сме коментирали механично 10 на сто съкращение. Фискалните икономии в случая не са самоцел", каза Орешарски. "Китай иска наш ориенталски тютюн", е водещото заглавие на "Преса". В света има остър недостиг на тази суровина. Земеделският министър проф. Димитър Греков съобщи за очакваното посещение от предствители на китайската държавна тютюнева компания у нас, за да обсъждат доставки на наша суровина. Пред вестника евродепутатът Илияна Йотова заявява: "Има криза в президенството".

Непрекъснатото административно увеличение на минималната заплата доведе до опасни изкривявания в осигурителната система, показва внимателно вглеждане в статистиката на НОИ. Обезщетението за гледане на дете от 310 лв. вече е по-високо от т.нар. високо платено майчинство в 19 области в страната, става ясно от данните за обезщетенията за бременност и раждане през първите 6 месеца на годината, разяснява "Сега". Парите за бебетата, които зависят от дохода на майките, са се увеличили само с 5 лв. за година. В този контекст анализът на изданието доразвива темата с обяснението, че: "Само в България се плащат осигуровки върху доход, който не е получен. Минималните прагове от защита се превръщат в бреме за работещите."

От 1 януари 2014 година влиза в сила швейцарското правило за пенсиите у нас, съобщи в дома за възрастни хора "Гергана" във Варна депутатът от "Коалиция за България" Борислав Гуцанов. Той обясни, че след като през последните 4 години пенсиите не са били осъвременявани, от следващата предстои ежегодното им актуализиране в съответствие с инфлацията и ръста на осигурителния доход. Гуцанов подчерта, че българските пенсионери ще получат надбавка или 13-а пенсия за Коледните празници, но точният размер ще стане ясен в края на ноември, когато бъде приключен отчетът за бюджетните приходи, пише "Дума".

Хората от странджанските села се готвят за бунт и протести, ако държавата не вземе спешни мерки по проблема с поредната пламнала епидемия по животните. Като крайна мярка се обмисля обявяването на гражданско неподчинение и блокиране на пътя към границата с Турция. Както "Дума" вече писа, преди около месец бяха избити всички домашни животни - овце и кози, в с. Стоилово заради разкрит случай на зараза с шарка. В повечето дворове, въпреки че животните са здрави, бяха избити превантивно. От стадата на един от собствениците пък се оказа, че въобще не е вземана проба..

"Новинар" съобщава за разработения революционен метод срещу измамите с храните, дело на учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив и Техническия университет в Габрово.

Техният уред установява чрез ултразвук качеството на хранителните продукти направо през опаковката чрез вълни, излъчвани от уреда. Екипът е правил опити с кисело мляко, като отклонението от посочената масленост е било в рамките на 10 процента. Предвижда се устройството да стане достъпно във всеки магазин. Той ще бъде поставен на изхода, за да може всеки потребител сам да проконтролира стоката, която купува. С помощта на техниката клиентът ще открива несъответствията при различни храни още в търговската мрежа, като например дали вложената в каймата сол е в количества, посочени на етикета.

Автокрадци изнасят багери и трактори зад граница. Най-атрактивните пазари са в Ирак и Йордания, където в момента има бум на строителството, алармира "24 часа". Присвоената от българските бизнесмени скъпоструваща селскостопанска и строителна техника е засечена още в Македония и Албания, съобщават от полицията. Повечето от пласираните навън тежки машини са последен модел и с всички екстри като климатик, бордови компютър, кожен салон и др. Продажбата на една такава открадната машина носи на бандитите доход колкото за 4-5 откраднати коли - цената на пазара втора ръка варира от 70 до 400 хил. лв. Селскостопанската техника не се регистрира в КАТ, а в контролно-техническата инспекция (КТИ) към Министерството на земеделието и храните. Оттам пък не са свързани с полицейската система за издирвани МПС.

Общо 3600 престъпни организации действат в Европейския съюз, пише "Сега", публикувайки данни на германското списание "Шпигел". Списанието се позовава на специалната комисия на Европейския парламент, която разследва престъпността, прането на пари и корупцията в Европа. Около 800 000 души в ЕС работят приробски условия, като 270 000 от тях са подлагани на сексуална злоупотреба, гласят оценките на специалната комисия. Престъпните организации годишно нанасят икономически щети за стотици милиарди евро. Само от търговията с хора престъпните групи натрупват 25 милиарда евро годишно, незаконната търговия с органи носи от 18 до 26 милиарда евро, а киберпрестъпността - 290 милиарда евро, посочва комисията. Европарламентът ще гласувапо доклада на комисията на 23 октомври.

"Къде са парите за бежанците", пита "24 часа". Италия получи 30 милиона евро от Брюксел. А България - обещание. За страната ни е трудно да се справи с проблема. Сирийската вълна е първият по-сериозен наплив на имигранти, бежанците ще стават все повече.И ще струват все повече пари. Пари, които държавата е длъжна да осигури - по хуманитарни причини, от една страна, и по юридически - като член на ЕС.

Рязкото отпушване на износа на електроенергия в България може да доведе до наказателна процедура от Брюксел заради замърсяване на околната среда. Това съобщават пред "Труд" от дирекция "Опазване и чистота на въздуха" към Министерството на околната среда и водите. Причината е, че по-голяма част от електроенергията, която се произвежда в момента на българския пазар за износ, е от топлоелектрически централи. България има определени нива за емисии на серен и азотен диоксид, които скоро ще бъдат достигнати и надминати, ако производството продължи, разясняват от екоминистерството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase