Близо 18 000 български семейства може да останат без дом по Коледа, тъй като системно не обслужват ипотечните си кредити. Това сочат данните на големите български банки, съобщава в. "Труд".

Управляващите са изложени пред ново предизвикателство и докато работят по своя пакет от социални мерки, ще
трябват спешни мерки за справяне с необслужваните кредити. Те водят усилени консултации с най-големите банки, за да бъде постигнат консенсус как да се помогне на изпадналите в затруднение семейства.

Системно необслужваните ипотечни кредити на физически лица са станали 35 000, сочат данни на големите български банки.

Като се има предвид, че ипотечните кредити за купуване на жилище у нас са 160 000, излиза, че близо една четвърт от хората, които са си купили дом с пари от банка, са на червено, изчислява вестникът.

18 000 от проблемните кредити ще станат предсрочно изискуеми точно по Коледа, което означава, че близо толкова семейства могат да останат на улицата по Коледа.

В момента управляващите обсъждат редица идеи как да облекчат кредитополучателите, но все още не са стигнали до консенсус с банките. Едната идея е банките да делят солидарно риска с длъжника - ако при продажба на ипотекирано жилище остават 30 000 евро за доиздължаване, човек да плаща само половината от сумата.

Коментари Напиши коментар

89

Анонимен

преди 7 години

Няма такава мафия като банкерската СЕГА!Лихвите не се договарят, а това е пладнешки грабеж!

88

анонимен

преди 7 години

Не пишете глупости! Никой не иска да го съжеляват или държавата да му помага а банките да спрат да дигат лихвите! Не може да си взел жилище и да си сключил договор да плащаш по 560 лв. на м. а след една година да ти кажат че лихвите са се вдигнали и вноската ти да стане 1000лв на месец ,това са най големите мафиоти в българия да те изнудват колкото може ! Това само в БГ може....

87

Аз

преди 7 години

До Радост бгНе ми се вярва да останат на улицата всичките 18 000. Сигурно има и такива, но повечето едва ли са в такова положение.