Президентът Росен Плевнелиев участва в националните чествания на връх Шипка по повод 136-та годишнина от Шипченската епопея, които са под негов патронаж. Снимка: БТА

Нека сегашното и бъдещото поколение знаят с какви идеали са се вдъхновявали техните предци в мрачни за народа времена. Днешният ден е свободен, пътят е открит към единение и съгласие, към съграждане и прогрес.

Това заяви президентът Росен Плевнелиев, който участва днес в националните чествания по повод 136-годишнината от Шипченската епопея, които се провеждат под негов патронаж, съобщават от пресцентъра на държавния глава.

 "Днешният ни ден е свободен, а пътят ни открит към единение, съгласие и съграждане. В наши ръце е продължението на делото на опълченците. Нека работим достойно, нека действаме мъдро, нека надграждаме по пътя на националния идеал на българите за европейско развитие и просперитет."

Държавният глава прие на историческия връх почетния строй на Националната гвардейска част, присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите защитници на Шипка и положи венец пред Паметника на свободата. Росен Плевнелиев се включи и в туристическия поход до Шипка, който тръгна от Соколския манастир.

В изказването си на тържествената церемония държавният глава подчерта, че със своя подвиг и саможертва малобройният отряд защитници на Шипка има решаващо значение за победния изход на Освободителната война, възроди и укрепи националното съзнание и изкова новата държавност на българите. „Българските опълченци, Орловският и Брянският полк, и всички воини, малко на брой, но исполини по дух, опазиха Шипка и така решиха изхода от Руско-турската война, в резултат на която българският народ отново придоби свобода и държавност, каза в словото си Росен Плевнелиев.

 След участниците в Априлското въстание именно опълченците показаха на света възроденото национално съзнание на българите и тяхната решимост да отхвърлят вековното потисничество. Доблестта на опълченците при Стара Загора, Шипка и Шейново възстанови и войнските традиции на армията на новоосвободена България, припомни държавният глава.

 Президентът Плевнелиев изрази признателността на България към руските, финландските, румънските и воините от други националности, участвали в Освободителната война. „Българската земя пази тяхната кръв, българският народ ги слави като герои и почита свята паметта им“, подчерта още държавният глава.

В националните чествания на връх Шипка участваха представители на изпълнителната власт, народни представители, представители на местните власти, дипломати, много граждани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase