Кристиан Вигенин. Снимка: архив Булфото

Професионален кодекс на служителите в дипломатическата служба е в сила от днес, съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи. Утвърждаването на кодекса е предвидено в Закона за дипломатическата служба.

Той съдържа норми за професионално поведение от страна на всички служители в МВнР и поставя високи критерии при работата с граждани, институции и неправителствени организации в България и чужбина. Ясно е разграничено служебното положение на работещите в МВнР, правото им да изказват позиции в определени ситуации и при изрично упълномощаване от името на институцията.

Приемането на Професионалния кодекс не е основание за ангажирането на дисциплинарна отговорност на служителите и не ограничава техния личен живот и право на свободно изразяване, изрично посочват от Външно.

Новият кодекс предвижда мерки за борба с корупцията, възможния конфликт на интереси и лично облагодетелстване. Служителите на МВнР не могат да приемат подаръци, услуги, пари, облаги или други ползи, които могат да повлияят на изпълнението на служебните им задължения, на техните решения или да нарушат професионалния им подход по определени въпроси.

С неговото прилагане служителите не трябва да допускат нарушаване на лични права и не трябва да осъществяват дискриминация, основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, гражданство, произход, религия, образование, убеждения, политическа принадлежност или на всякакви други признаци, установени в закон или в международен договор, по който Република България е страна.

При работа с граждани служителите трябва да проявяват уважение и да изпълняват задълженията си безпристрастно и непредубедено. Ясно е разграничено служебното положение на работещите в МВнР, правото им да изказват позиции в определени ситуации и при изрично упълномощаване от името на институцията.

„Служителят в дипломатическата служба не изразява лични мнения по начин, който може да бъде тълкуван като официална позиция на Министерството на външните работи“, е записано в кодекса.

"Служителят в дипломатическата служба е длъжен да спазва партийна необвързаност. Той не може да прави пропаганда в полза или вреда на политически партии, организации и движения или да предприема действия, с които се нарушава политическата му неутралност", пише още там. 

В последните дни се вдигна медиен шум около твърдението, че Вигенин ще забрани на посланиците ни да използват социални мрежи. Самият той категорично отрича.

"На никого не се забранява "Фейсбук"-ът. По закон обаче дипломатическата служба е деполитизирана и създаваме допълнителни гаранции, че законът ще се спазва. Какво ще стане, ако всеки дипломат развее партийно знаме и започнат да говорят публично едни срещу президента, други срещу правителството?! В Кодекса има и ред други изисквания, които са в интерес на всеки един гражданин, когото тази администрация е призвана да обслужва, пише той в социалната мрежа.

Министърът е категоричен, че проектът ще бъде публикуван.

Информацията за ограничаване на достъпа на дипломатите веднага предизвика реакцията на постоянния представител на България към ООН в Ню Йорк Стефан Тафров.

Стриктно спазвам Закона за дипломатическата служба. С дейността си отговарям напълно на неговите изисквания. 1. Не членувам в политически партии. 2. По служба и извън нея не правя никаква пропаганда. Имам личен профил във Фейсбук, достъп до който имат само одобрени от мен хора. Те са мои приятели и с тях обменям информация и мнения. 3. Не давам изявления по медиите, ако нямам съответното разрешение от МВнР. Тайната на личната кореспонденция е основно човешко право, прогласено в Конституцията, както и правото на политически и други възгледи, пише той в мрежата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase