Снимка: архив, Булфото

Поредни изтекли анонимно разговори бяха разпространени днес до медии с твърдението, че са СРС-та. Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди проверката им.

Този път са замесени имената на висши прокурори, а темата са изборите за членове на Висшия съдебен съвет и кариерното израстване в държавното обвинение, съобщи БНТ.

 
Анонимката беше пратена до няколко медии от електронна поща, кръстена "бойкоцветанов". Тя съдържа текст и прикачен файл със стенограма на разговори, за които се твърди, че са водени от висши прокурори, сред тях и членовете на ВСС Камен Ситнилски и Румен Боев. 
 
В пояснителните бележки се казва, че кариерното израстване в прокуратурата зависи от бившия заместник-главен прокурор Ситнилски, който е наречен ТАМАД`АТА и бос на Висшия съдебен съвет. В писмото има биографии и десетки телефонни номера.
 
В стенограмата се обсъжда подкрепа за Камен Ситнилски и Румен Боев на изборите за членове на ВСС. В бележките към тях се казва, че е упражнен натиск върху прокурори, за да гласуват за тях.
 
Прокуратурата започна проверка на автентичността на разговорите, дали са резултат от законни СРС-та и ако е така, по какво досъдебно производство или оперативно дело са прилагани. В специална позиция от Висшия съдебен съвет заявиха, че разпространеният материал с неясен произход уронва авторитета на цялата съдебна система и настояха за незабавна проверка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase