Експремиерът Марин Райков Снимка: архив, Булфото

"Свалям не само политическото, но и личното си доверие от всички, които са били замесени в това грубо потъпкване на основни за българското образование ценности, в които аз лично вярвам, в разрез с мои изрични разпореждания, и в името на защитата на които бяха предприети конкретни административни действия - очевидно също пренебрегнати". Това казва бившият служебен премиер Марин Райков по повод възникналия казус с промяната на учебната програма по литература.

След като вчера лично просветният министър Анелия Клисарова разясни как се обмисля романът "Тютюн" на Димитър Димов да отпадне от учебната програма и да бъде заменен с "Осъдени души", a учениците няма да учат някои от емблематичните стихотворения на Христо Ботев, днес тя обяви, че всъщност ще уволнява "виновните по случая с проекта за промяна на учебните планове". Намерението на кабинета за програмата по литература в родното школо беше посрещнато с бурно неодобрение в социалните мрежи.

Още по темата
Клисарова обясни, че проектът бил разписан по време на служебното правителство от зам.-министъра по онова време Марияна Банчева с одобрение на служебния просветен министър Николай Милошев.

В позицията на Райков, изпратена до медиите, се припомня, че той е обявил като един от приоритетите на служебното правителство именно проблемите в българското образование. Един от тези проблеми беше именно съдържанието на българските учебници по литература, български език и история.

"Със специална своя заповед той нареди старта на работа по преразглеждане на програмите именно по тези предмети. Целта беше в две посоки - уеднаквяването на съдържанието и свеждането му до един-единствен учебник по съответния предмет и увеличаване на патриотичното съдържание", се казва в съобщението.

Бившият служебен премиер припомня, че е настоял за съставяне на комисии с широко обществено и научно представителство. "Беше проведена специална среща с ръководството на БАН, защото негово твърдо убеждение бе, че в този процес трябва да участва активна именно научната общност, която не бива да бъде изолирана от дебата за образованието на децата ни", се посочва в позицията.

"Подписването на подобна наредба е станало не само тихомълком, но в грубо нарушение на изричната заповед на министър-председателя, който изрично разпореди да се спре всякаква работа на парче по въпроса с българските учебници до извършването на цялостен анализ и уеднаквяване на съдържанието им в посока увеличаване на патриотичното съдържание" , пише още та. 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase