Българинът е хуманен към уличните животни. Снимка: Булфото

Три четвърти от българите подкрепят хуманно решаване на проблема с бездомните кучета и котки, показват резултатите от проучване на Института за социални изследвания и маркетинг – МБМД.  Данните са оповестени от Фондация "Четири лапи" по повод международния ден на бездомните животни.

На въпрос кой вариант за решаване на проблема с безстопанствените кучета е най-ефективен, 38.9 процента от запитаните посочват кастриране, ваксиниране и връщане на кучетата по местата, където са били заловени (с изключение на доказано агресивните и нелечимо болните).

Също близо толкова от хората  - 37.4%, настояват бездомните животни да бъдат настанени в приюти.

Всеки десети (9.4%от анкетираните) посочват, че залавянето и умъртвяването след определен период от време е най-работещият модел, а крайно радикални са 5.8% от анкетираните, които  подкрепят умъртвяване на животните на място чрез отравяне или ловни хайки.

В отговор на въпроса кой е виновен за наличието на скитащи животни по улиците, над половината -  56.6% от анкетираните посочват безотговорните собственици, които изоставят домашните си любимци, а 25.9 на сто считат, че вината е на общините.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase